Jaké vidíte pro/ proti komunitní energetice?
Jiří_Hrubý:
Tak jinak.
Komunitní znamená m.j. autonomně fungující.
To by znamenalo třeba FVE na paneláku, vybudovanou za peníze SVJ, jejíž produkci si budou mezi sebou zobchodovávat. Jenže furt nesvítí, takže budou odkázáni i na konvenčního distributora. Tyhle toky bude třeba měřit a vypočítávat platby. A tam je docela možné, že v rámci HDV se vyhnou poplatkům za distribuci.
Pokud to bude obec, nebo satelit a ono sdílení bude probíhat po síti distributora, stejně se nevyhnou se poplatku za distribuci.
A rozhodně netvrdím, že to nemůže jít, akorát je mi jasný, jak to dopadne.
Napřed vznikne spousta více či méně pochybných "asistenčních" firem, které budou vyřizovat legislativní požadavky a zajišťovat účetnictví.
Pak se začnou lidi hádat o ceně za kWh a spekulovat o tom, že na spotu je cena -0,8 a oni mají platit korunu.
No a očekávám i to sdílení přes celou republiku, což nebude mít žádný přínos pro regulovatelnos t sítě. Ono i v rozsahu jedné obce s několika DTS, přičemž bude prodávající a kupující na jiné, je to poněkud zvláštní.
A ještě jinak, prakticky je to jen a pouze o obchodování výrobce, který bude určovat cenu, s odběratelem, který tuto cenu plus cenu distribuce zaplatí.
No a je samozřejmě otázkou, zda distributoři nechají náklady na datové centrum na sobě, nebo jej promítnou do nákladů na distribuci, stejně jako náklady na posilování sítí z důvodů decentralizace výroby.
Martin Novák:
Citace: Jaromír Táborský 12.07.2024, 20:05
Odskočil jsem si na dva týdny za bráchou do Států a byl jsem částečně zasvěcen tamní komunitě která sdílí různé části energetického systému. Nakonec mi řekli, že to máme u nás taky. Jenže ať se doptávám jak chci, tak dostávám buď teorii nebo něco, o čemž tedy pochybuji, že je možné.
Jak je třeba u nás dalece možná existence baterie v jedné obci a její spotřeba v obci jiné? Alespoň tna tom principu chápu komunitní energetický systém. Taková diverzifikace vypadá zajímavě ale v Česku alepoň pro mě zatím nepředstavitel ná.
Komunitni energetika v USA je hlavne o tech komunitach. Pointa je v tom, ze si tu elektriku sharuji mezi sebou, treba do sousedni ulice nebo ctvrti (vyrazne usnadnene tim, ze distribucni trafo je vlastne u kazdyho baraku a cele mestecko je na stejnem vn vedeni). Takze nekdo treba provozuje baterku a nabiji v case levne elektriky aby prodaval kdyz je draha, nekdo ma na pozemku dva hektary panelu a podobne. Takova predstava ze si treba nekdo bude sdilet elektriku ze San Francisca do San Jose (asi jako z Prahy do Pardubic) je i tam absurdni.
Miroslav Minařík:
Citace: Martin Novák 13.07.2024, 19:51
Pointa je v tom, ze si tu elektriku sharuji mezi sebou, treba do sousedni ulice nebo ctvrti (vyrazne usnadnene tim, ze distribucni trafo
Tak to vnímám taky. U nás na ulici, jeden má tři střechy fotovoltaickýc h panelů a může se s přetocích utopit. Druhý má tři panely (nemá místo) ale baterek pro půl obce. Třetí nemá ani jedno ani druhé ale spotřebu ve stand-by jak datacentrum. Dovedu si představit jak tyto objekty "vyvážit", jen kdyby byly v jednom místě a ne na jedné ulici 50-100 metrů od sebe.
A mě by v tomto případě zajímalo jaké by bylo řešení v ČR.
Juraj Rojko:
Nehledejte v tom vědu. Jde o čistě účetní záležitost. Elektronům (naštěstí) nikdo nebude poroučet kam potečou. Je tedy jedno zda jsou vedle sebe, nebo na druhé straně republiky. Odběratel bude platit distribuční poplatky stejně jako teď a dodavatelům cenu za elektřinu dle dohody. Podmínkou je současná výroba i spotřeba, což v mnoha případech významně omezí využitelnost. Model se samostatným bateriovým úložištěm je finančně nefunkční, protože by se distribuce platila 2x, nemluvě o tom, že při současných cenách je cena za baterie přinejlepším podobná jako cena uložené energie. Možná časem vznikne model upravující cenu distribuce podle vzdálenosti, což by více odpovídalo “komunitě” ale zatím to tak není. Je ale potřeba si uvědomit, že významnější vliv na distribuci to stejně mít nebude, protože statisticky se nic podstatného nezmění, pouze to bude vypadat lépe.
Prokop Buben:
Myslím, že sdílení přez DS (distribuční síť) je z důvodu pravidel provozu DS neatraktivní. Ale sdílení v satelitu mezi x sousedy prostřednictví m zahrábnutého společného kabelu by byla cesta. A hned mě budou chytrolíni psát milion důvodů proč to nejde a vůbec. Pokud by to bylo společnou snahou všech zúčastněných, věřím, že by to šlo.
Podobně máme nasdílený internet, prostě se koupí jedno silné připojení a to se rozvede po sousedech. Pokud se respektují základní pravidla a všichni táhnou +/- za jeden provaz tak to jde.
Chtělo by to nějaký precedens, který by to měl pořešené z více pohledů, který by se dal následně kopírovat, případně tyto buňky by spolu mohli kooperovat.
Krásný sen, že?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana