Jak může spotřeba elektřiny dosáhnout v novostavbě dosáhnout 35MWh?
markal19:
Moderátor - původní nesmysl zněl: "Nadměrná spotřeba elektrické energie 35MWh v novostavbě rodinného domu?".
Při ročním odečtu jsem zjistil, že elektroměr ukazuje v novostavbě rodinného domu spotřebu za rok 2023 - 35MWh.
Za rok 2021 byla spotřeba cca 2,3 MWh a za rok 2022 byla spotřeba cca 2,1 MWh .
Tuto spotřebu jsem nahlásil na poruchy, má dojít přiští měsíc technik na kontrolu elektroměru.
Elektroměr je třífázový z roku 2014 - poslední kalibrace byla v roce 2019 , typ elektroměru ZE312.D0.A1B10 1-046
Na displeji svítí ikona baterky, při vyhození hlavního jističe zhasne displej.
Při roční změřené spotřebě 35MWh vychází denní spotřeba 97kWh = spotřeba 4,5 kWh za hodinu což je nereálné.
Za posleních 24 hodin je dle elektroměru spotřeba 6 kWh, což odpovídá předešlé spotřebě za rok 2021 - 2022 = elektroměr měří správně.
Topíme plynem, běžné spotřebiče, naměřený proud na pracovním vodiči v domovním rozvaděči 0,87A (pouze kamery,alarm,net technika)
řeším dvě možnosti - buď je vadný elektroměr, který nyní ale měří přesně a předtím se zbláznil a naskákaly na něm nesmyslná čísla a nebo je (svod do země) porušený kabel v zemi mezi hlavním domečkem na ulici a rozvaděčem v domě.
Řešil někdo tento problém?
Jirka Š. Svejkovský:
Mě teda ta hodinovka vychází na celé 4kWh, ale to je detail.
Pokud by se jednalo o jednofázový svod do země, teklo by přes něj trvale 17A a to by asi brzo skončilo poruchou.
Co vyúčtování?
Juraj Rojko:
Jste si jistý, že jste jen neudělal chybu v odečtu?
markal19:
stav elektorměru 6/2023 7991kWh - 6/2024 43336 kWh - stavy mám vyfocené = spotřeba za rok dle elktroměru 35345kWh
Černý odběr vylučuji, hlavní domeček mám před barákem a je jen pro mě. Za poslední dva roky byla spotřeba kolem 2 MWh, vadu ve vnitřní elektroinstala ci taky vylučuji, očekávám že by zasáhl proudový chránič.
Zbývají mi varianty:
-vadný elektroměr, který se zbláznil, nyní poslední dva dny zapisuji stav jednou za 24 hodin = elektroměr měří správně, spotřeba za den 5-6 kWh . Bydlím v satelitu, kde se hromadně připojovaly fotovoltaiky na domech , hned vedle mě mají dva sousedé nové fotovoltaiky a Tesly , jestli nedošlo k přetížení sítě a poškození našeho elektroměru .
-vadný kabel mezi hlavním domečkem a rozvaděčem = jedná se o novostavbu z roku 2021, kabel vede v zemi cca 10metrů a je v chráničce, nad kabelem je zámková dlažba a pod dlažbou se dávala betónová směs na zpevnění. A očekával bych, že dojde k destrukci kabelu a výpadku jedné fáze v domě, po celý rok ani jednou nevypadl jistič ani venku a ani v domě.
František Šohajda:
Požádejte si u distribuce o prověření elektroměru-pokud bude dobrý,kalibraci zaplatíte Vy!
Pokud bude vadný, udělají průmer za roky.
Ale zaplacení se asi nevyhnete, pokud bude chyba u distribuce , vrátí!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana