Musí být na nový hromosvod u nástavby budovy RD projekt?
Jan Šus.:
Situace. Rekontrukce řadového RD 10x10 m, spočívající v přístavbě patra s plechovou střechou. Pprojekt i požární správa bez požadavku hromosvodu. Při kolaudaci požadavek na zřízení hromosvodu. (Argumentace SÚ je že podle data povolení už je hromosvod povinný). Naštěstí když jsem dělal nové izolace a odvodnění kolem domu, tak jsem ze dvou stran umístil do země zemnící pásek (u jedné stěny cca 1,2 m hluboko u druhé 0,8 hluboko), ale není v betonu - jen jílová zemina a vytáhl ve třech rozích zemnící kulatinu. (Ve čtvrtém rohu je to nereálné). Vedlejší řadový dům hromosvod má, je vyšší, z druhé strany cca 25 metrů železný sloup s trafem.
Musí být vypracován na hromosvod projekt, nebo může být realizace hromosvodu a jeho revize bez projektu? SÚ ho nepožaduje, chce jen revizi.
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Šus. 20.06.2024, 07:22
Situace. Rekontrukce řadového RD 10x10 m, spočívající v přístavbě patra s plechovou střechou. Pprojekt i požární správa bez požadavku hromosvodu. Při kolaudaci požadavek na zřízení hromosvodu. (Argumentace SÚ je že podle data povolení už je hromosvod povinný). Naštěstí když jsem dělal nové izolace a odvodnění kolem domu, tak jsem ze dvou stran umístil do země zemnící pásek (u jedné stěny cca 1,2 m hluboko u druhé 0,8 hluboko), ale není v betonu - jen jílová zemina a vytáhl ve třech rozích zemnící kulatinu. (Ve čtvrtém rohu je to nereálné). Vedlejší řadový dům hromosvod má, je vyšší, z druhé strany cca 25 metrů železný sloup s trafem.
Musí být vypracován na hromosvod projekt, nebo může být realizace hromosvodu a jeho revize bez projektu? SÚ ho nepožaduje, chce jen revizi.
Ona se dá udělat revize hromosvodu bez projektu?
František Šohajda:
Nemusíte mít projekt....ALE!! (drinks)
Bez projektové dokumentace se nesmí!! zhotovit revizní zpráva!Bez RZ je jako by jste nic neměl!
Tak si vyberte za A nebo za B.. (dance) Tudíž jako by jste byl bez hromosvodu!
Sám si odpovězte jako laik!
Pavel Horský:
On dnes někdo umí udělat funkční hromosvod bez projektové dokumentace?
Odpovím: neumí
Lze zrevidovat hromosvod bez PD?
Odpovím: nelze
Správný postup...
-vypracování protokolu řízení rizik, jehož výstupem je jistá třída LPS, která určí rozsah
provedení hromosvodu
-dle výstupu z protokolu pak vypracovat PD
- dle PD provést instalaci odbornou firmou, která vlastní oprávnění na montáž ochrany před
bleskem
- vše pak musí být završeno provedením výchozí revize
Jiné řešení tu není a pozor na šmejdy, co to dělají jinak a všemožně se snaží vše obejít.
Takovým jde jen o peníze s tím, že po jejich odchodu zůstane na střeše něco, co je vlastně nebezpečnější, než kdyby na střeše nic nebylo.
František Šohajda:
Citace
On dnes někdo umí udělat funkční hromosvod bez projektové dokumentace?
Odpovím: neumí
Stejně montér na střeše neurčí třeba metodu valící se koule...To lze jen na papíře s kružnicí.
Že by si dovedl představit na střeše??? (box)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana