Musí být na nový hromosvod u nástavby budovy RD projekt?

<< < (2/7) > >>

Jiří Schwarz:
Uznávám, že to je drzost, ale dovolím si upřesnit odpověď Pavla H.

Citace: Pavel Horský  20.06.2024, 12:40

...
-vypracování protokolu řízení rizik, jehož výstupem je jistá třída LPS, která určí rozsah
 provedení hromosvodu
...

z analýzy rizik vyplyne rozsah ochrany před bleskem a přepětím
Takže nejen hromosvod, ale i další technická opatření

Václav Třetí:
Hromosvod by měl být stavěn vždy podle projektu. Proč ale vidím na velkém množství nových nebo rekonstruovaný ch objektů hromosvody provedené principielně špatně, které odporují fyzikálním zákonům?

To znamená tři možné důvody:
-není žádný projekt
-projekt je, ale provádějící firma to dělá podle svého
-projektanti to neumí

P.S. Neuvažuji původní hromosvody staré 50 až 100 let na starších objektech, ať byl provedena rekonstrukce či ne. Ty jsou životu nebezpečné všechny bez vyjímky. Za mnoho let od jejich vzniku se znalosti o ochraně před atmosferickými jevy změnily velice podstatně. To si neuvědomuje mnoho majitelů, investují obrovské částky do zateplení, výměny oken a dalších zlepšení a na hromosvod již pár desítek tisíc nezbyde.

Jan Šus.:
Takže jsem to pochopil tak, že když seženu revizáka který mě udělá reizi bez projektu, tak to tam nechám namontovat kýmokoli, i když to nebude možná funkční na 100 %? Jen aby tam byl kvůli stavebnímu úřadu (kolaudaci),   když ho nepožadovali na začátku stavby ani hasiči. Ke satrým hrmosvodům se vyjadřovat nebudu, je to věc názoru - je to určitě menší riziko, než 100 let stará elektřina v RD kdy se tam jen dělají "přílepky" o čemž je tu diskutováno opakovaně a vlastně bez výsledku. (na bytovce máme hromosvod starej z roku 1952, a revize je OK)

Jan Yossarian:
Citace: Jan Šus.  21.06.2024, 07:09

Takže jsem to pochopil tak, že když seženu revizáka který mě udělá reizi bez projektu,...

Klasika, tedy bývalá klasika. Obávám se, že dnes si to už žádný revizák netroufne. Tedy pokud kvůli něčí úspoře nechce přijít o papíry. Jinak mi promiňte ale takové plány, dělat hromosvod kvůli úřadu, to je taková česká demagogie. Dřív jsem si myslel, že je to výsledek nízkého iq ale koukám, že je to přímo čská dna. Hamty, hamty, ať máme jako tam ty. Co na tom hromosvodu je? Kus drátu stejně jako támhle, tak k čemu projekt? To je výmysl těch nahoře aby někdo na nás vydělal. Potřebuju přece ušetřit abych mohl mít na to skutečně chci a ne machrovat v hospodě, že sice nemám auto ale za to mám hromosvod! Tak takovýých řečí je celá republika. A pak se snažte opravdu někomu něco odpovědně vysvětlovat.

Jan Palička:
Citace: Jan Yossarian  21.06.2024, 08:17

Klasika, tedy bývalá klasika....... ..Jinak mi promiňte ale takové plány, dělat hromosvod kvůli úřadu, to je taková česká demagogie..... .

Podle mně je jeden problém v tom, že 99,9 procent lidí považuje hromovod za vyhozené peníze. Stejně jako jakékoliv jiné preventivní ochranné prvky. Pokud má být řešení kvalitní a plně funkční, tak nestojí málo a je velmi pravděpodobné, že se jejich ochranná funkce nikdy neuplatní; tenhle můj pocit podporuje skutečnost, že teprve když lidé zažijí ve svém okolí situaci, že někomu absence podobných preventivních opatření přinesla problémy, vzedme se vlna  požadavků na realizaci.
A za druhé speciálně u hromosvodů mnoho lidí nechápe, proč mu někdo "vnucuje" řešení s více svody, oddáleným jímačem, obvodovým či základovým zemničem a podobně, když přece "děda měl na chalupě jednu tyč na střeše, jednu v zemi a kus drátu mezi nimi, taky to fungovalo a blesky se přece od té doby nezměnily",   jak mi řekl před pár lety jeden známý.
Asi by to chtělo nějakou osvětu. Jenže kde, aby to lidi četli.......

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana