Jaká jsou nejčastější nevhodná místa umístěných praček?
Jan Palička:
Citace: Václav Třetí 14.06.2024, 14:18
Ve starém činžovním domě z I. rep. jsem viděl pěkné řešení problému. Koupelna měla vyvýšenou podlahu o jeden schod. Když jsem do ní vstupoval poprvé, tak jsem se o něj málem natáhl a říkal si, co je to za blbost. Pak jsem se rozhlédl a bylo hned jasné. Koupelna byla vyspádovaná k podlahové vpusti. Když jsem o tom pak hovořil s majitelem, tak to právě udělali jako ochranu proti vyplavení pračkou.
Problém bývá ovšem v tom, že staré činžovní domy mají trámové stropy s celkovou únosností max 300, ale spíše 250 kg/m2. Sečteme-li zatížení konstrukční + zatížení užitkové (pračka má cca 80 kg), jsme tak často na hraně. 1 cm betonové desky 1 m2 váží 16 až 18 kg, pokud bych dal 10 cm, je to skoro 200 kilogramů navíc. I když schod udělám z něčeho lehčího, tak to prostě stovka bude.
A s tím časem oslabené trámy mohou mít problém......
Václav Třetí:
Citace: Jan Palička 14.06.2024, 14:30
Problém bývá ovšem v tom, že staré činžovní domy mají trámové stropy s celkovou únosností max 300, ale spíše 250 kg/m2. Sečteme-li zatížení konstrukční + zatížení užitkové (pračka má cca 80 kg), jsme tak často na hraně. 1 cm betonové desky 1 m2 váží 16 až 18 kg, pokud bych dal 10 cm, je to skoro 200 kilogramů navíc. I když schod udělám z něčeho lehčího, tak to prostě stovka bude.
A s tím časem oslabené trámy mohou mít problém......
Jak to bylo udělané netuším, já jsem tam byl řešit jakousi poruchu v době, kdy byl byt již hotový delší dobu. Do koupelny jsem se šel jen umýt a jak jsem psal, o schůdek jsem zakopl, protože jsem ho nečekal. Samozřejmě nosnost stropů je limitující.
Pavel Čermák:
Poznámka k těm vibracím: většina slušných praček má dnes kontrolu nevývažku (obvykle na principu
kontroly houpání proudu pohonu) a při zjištění nadměrného nevývažku se pokusí krátkou reverzací znovu rozrovnat prádlo, když se to nepovede, automaticky sníží odstřeďovací otáčky. To jen pro info.
Martin Babrňák:
kolikrát to snížení otáček nepomůže. U naší starší pračky jsme si všimnul, že při plnejch otáčkách při odstřeďování se nijak neklepe, ale když do nich nabíhala tak v určitém spektru začala klepat a poskakovat. A u té naší nové když se jí nepovede napotřetí srovnat prádlo tak se zastaví a zahlásí chybu a požaduje od obsluhy ruční srovnání
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana