Jaká je vhodná ochrana pro jednofázový výstup z měniče FVE?

<< < (3/3)

Václav Třetí:
to kol. Kurka:

Na vaší fotografii vidím měnič v elektroinstala ční krabici, který jsem před asi 6 - 8 léty montoval na jedné k síti nepřipojené chatě. Zákazník si ho koupil spolu se sadou panelů a těšil se na teplou vodu. Hned jak jsem zařízení vybalil z krabice, tak jsem se zasmál provedení. A moje podezření se potvrdilo, amatérský výrobek, který pracoval dva týdny a pak se prorazily výkonové transistory v push-pull zapojení. Proto jsou transistory připojené přes svorkovnice, zřejmě se počítá s tím, že majitel si koupí pytlík transistorů a bude je měnit.

Tak mě napadá, zda víte, jak je starý ten vámi vyfotografovan ý kus. Proč se ptám, důkladně jsem si prohlédl provedení a vypadá přesně stejně, jako ten co jsem tehdá montoval. Tak si říkám, zda to ještě někdo vyrábí, nebo je to "historický" kus, zhruba stejně starý.

Martin Kurka:
Když jsem poslední příspěvek zkracoval, aby se vešel do 3000znaků, smáznul jsem i důležitou poznámku, že mnou doporučeným zapojením chrániče sice zvýšíte vypínací schopnost DC proudu, ale zároveň 2x zvýšíte citlivost chrániče. Zrovna u tohoto chrániče by problém být nemusel, je nejen B, ale i VF složku potlačující, takže obdélníkové pulzy by neměly dělat VF chybovými proudy takovou neplechu, jako u obyčejného B chrániče.

Martin Kurka:
To Václav III. :
Je to fotka z historické diskuze před 11 lety na TZB info ohledně laciného napájení boilerů ze solárů ("Automatická regulace boileru"). Někdy z léta 2013. Pan Oplocký dělal několik verzí, od plně analogové až po mikroprocesoro vou. Udělal se spoluvývojáři několik verzí i oživených. Pak předal dokumentaci v roce 2015 na ostrovni-elektrarny.cz a ty upravený regulátor vyráběly  komerčně, dostali výrobek do seznamu Nové zelené k úsporám a z výrobku, který by si postavilo pár znalců vědomých si limitů bezpečnosti takového zařízení se stal komerční výrobek i pro laiky.

Vzhledem k tomu, že pan Oplocký věnoval vývoji hodně času, experimentoval s různými tranzistory a budiči na reálných boilerech se suchými i mokrými spirálami a z prvních jeho sérií poskytnutých elektronikům a elektrikářům dostal hodně zpětné vazby. Tak se koncový stupeň dostal z dětských plenek a byl i životaschopný.
Výrobek, který popisujete a který brzy umřel možná byl ještě z období překotného vývoje.

Protože celý nápad nebyl asi nijak chráněný průmyslovým vzorem, kopírovali jej další výrobci, kteří k němu přidávali jen chytřejší funkce na mikroprocesoro vém řízení. Z hlediska funkcí automatického přepínání natápění boileru solar/síť jsou tyto funkce přínosné, ale často naráží na problém napájení této elektroniky v případě jen ostrovního režimu, nebo jen provozu bez osvícení panelů.
A s líbivější krabičkou šla cena strmě nahoru ale dotace zkreslily poměr cena/výkon.  Výjimkou je prodávaná stavebnice.

Ale u profi výrobků této koncepce laici neví, že si nekupují hybridní solární měnič, ale celkem velmi kvalitní MPPT regulátor doplněný místo střídačem chopperem nepracujícím na 50Hz, ale někde kolem 120Hz, galvanicky spojený se stringem a většinou naprosto prostý všech základních ochran hlídání zemního spojení panelů a průniku DC na výstup. A že tento chopper z principu vyrábí prasecky silné rušivé signály shopné vysílat proměnné spektrum do širokého okolí i anténami stringů na střeše, řešení které by snad proboha nemohlo projít žádnou akreditovanou zkušebnou na EMC.
Také laici neví, že pokud výrobce měniče má interní ochrany proti průsaku DC na výstup, pak může v návodu předepsat výstupní chránič jen typu A a ne B a rozdíl mezi těmito písmenky je třeba u kvalitních výrobců 15 000Kč.

A také laici neví, že použitím bezpřetokových grid-free měničů vynaloží stejně peněz za lepší ekonomiku a hlavně za lepší bezpečnost. Jsem zvědav na LEX-OZE3, jak se s těmito měniči vypořádá, jestli stejně jako v Německu u balených "balkónových" sad, či ne.

Václav Třetí:
D íky za rozsáhlou odpověď. Podle všech indicií to tedy vypadá, že to byl nějaký kus ze začátku průmyslové výroby. Dotyčný ho koupil hotový a krabice měla štítek a slušivou samolepku s označením ovládacích prvků.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana