K čemu slouží 4P vypínač bez určeného N?

(1/2) > >>

Jan P:
K čemu je určen vypínač, např. Hager SBN440, tj. 4pólový, kde výrobce uvádí bez určeného N a ani na vypínači není N zakreslen. Co bude vypínat 4. pól?
Chápu špatně popis a nebo opravdu nelze použít jako vypínač na přívodu  (TN-C-S) rozvaděče?
To stejné mají přepínač sití apod...

Pavel Horský:
Asi by bylo dobré s dotazem oslovit přímo Hager, kteří určitě ví, za jakým účelem to vyrábí.
stepan.tyc@hager.com

Jan Franěk:
Pokud je podobný přístroj bez označení polohy N, znamená to že všechny kontakty spínají v jeden okamžik což výrobce garantuje. Tedy to lze použít i pro spínání fázových vodičů s vodičem N. Tedy i v síti TNS jak vypínač tak přepínač sítí. Běžně se tak používají a já sám je tak to používám.

Jiří Schwarz:
Ono je to možná také o rychlosti sepnutí/vypnutí

Spotřebič musí vydržet nějakou krátkou přepěťovou špičku. Můžeme se bavit o napětí až 1,5kV po stovky mikrosekund
Takže by měl po "mírně vyšší" doby vydržet sdružené napětí 400V
Takže pokud výrobce je přesvědčen, že tam je rozdíl sepnutí/rozepnutí dostatečně krátký, mělo by to fungovat.
Pro mě zůstává otázkou co to udělá při opakovaném vypínání proudu na hranici jmenovité hodnoty, jak moc to změní proudová špička při zapínání kapacitní zátěže nebo napěťová špička  při vypínání indukční zátěže

Václav Třetí:
Já bych též uvažoval vliv stárnutí a nerovnoměrné zátěže jednotlivých kontaktů a jejich postupné nerovnoměrné opotřebovávání . A dále viz. kol Schwarz:

Citace: Jiří Schwarz  06.06.2024, 21:17

Pro mě zůstává otázkou co to udělá při opakovaném vypínání proudu na hranici jmenovité hodnoty, jak moc to změní proudová špička při zapínání kapacitní zátěže nebo napěťová špička  při vypínání indukční zátěže

Obecně nejsem příliš příznivec vypínání vodiče N, měl by být zapínán s předstihem a vypínán se zpožděním! V u nás obvyklých sítích TN je přínos pro bezpečnost osob velice malý, za to nebezpečí poškození jednofázových zařízení velké.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana