Jak ohodnotíte novodobou elektrikářskou učebnici od Michala Kříže?
Martin Ondráček:
RECENZE: Příručka pro zkoušky elektrotechnik ů a vedoucích elektrotechnik ů
Česká elektrotechnic ká legenda, přináší rozsáhlou publikaci, která zaujme nejen studenty, ale i praktiky. Kniha pokrývá základy elektrotechnik y, bezpečnostní zásady, práci s elektrickými zařízeními, revize, první pomoc při úrazech elektrickým proudem, ochranu před úrazem, provedení zařízení, ochranu před bleskem a měření při údržbě. Autor píše jasně a srozumitelně, což ocení i ti, kteří nemají zkušenosti s elektrotechnic kým názvoslovím. Praktické kontrolní otázky na konci kapitol zvyšují užitečnost knihy. Přes drobné nedostatky jako tenký papír, jde o cenný zdroj informací ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jak ohodnotíte novodobou elektrikářskou učebnici od Michala Kříže?
Jan Bocek:
Vratím se hodně zpátky do 60 let, kdy jsme po vyučení v oboru Elektromontér pro průslová zařízení nastoupili v národním podniku Vítkovice na elektro údržbu válcoven a oceláren. Byla to velká elektroúdržba a měla 850 zaměstnanců.
Ale prvně jsme dostali podobné červené knížky s názvem Práce na elektrickém zařízení dle
ČSN 343100. Předával nám to zaměstnavatel a v záhlaví této knížky bylo naše jméno a náš patron a mistr. A zcela pravidelně byly týdenní desetiminutovk y a probíraly se jednotlivé kapitoly a paragrafy. A byli jsme ze znalosti pravidelně přezkušování.
A bylo to jetě před vydáním vyhlášky 95/1961 Sb., Ministerstva paliv a energetiky o podmínkách odborné způsobilosti pro provádění a řízení montáže a údržby elektrických zařízení, hromosvodů a antén. Tuto zkoušku a certifikát musel mít každý předák a mistr.
Vyhláška 50/1978 Sb.,
a zde již byli přezkušování všichni pracovníci elektro a byl nedostatek literatury. Školení z výhlašky 50/78 i zkoušky jsem dostal na starost. A tak jsme na první zkoušky zajistil 800 kusů ČSN 34 1010 v červeném obalu. Dostal ji každý ucházeč o zkoušky.
V dalších létech tisk podobné příručky jako INTEL pro zkoušky podle vyhlášky 50/78 Hutnický institut v Dobré.
A když se objevily první výtisky červené knihovny od Honzy Lojkaska, tak všechny byly v knihovně elektroúdržby. Stejně jako všechny normy.....
Od roku 2000 jsem ale v důchodu a organizoval jsem desítky zkoušek podle 50/78 a ve všech firmách vždy přistoupili k tomu, aby pracovníci dostali červené příručky ke zkouškám z péra opravdové české legenty inženýra Michala Kříže.
Tím, že každý dostal příručku a většinou z rukou hlavního inženýra nebo fokonce statutáře, tak myslím, že stoupla vážnost tohoto řemesla i odpovědnost. Je to důležitý moment před zkouškami z NV 194/2022 Sb.
Jako elektrotechnik se 60 ti létou praxi se vždy něco nového v dalším vydání od Michala Kříže dovím. A pokud chcete školit, tak to musíte znát na 1000%, abyste mohli 100% přednést. Žáci si odnesou 1-10% a zbytek si dostudují ve své osobní příručce. Jsou to nákladové položky a nakonec podle ZP i povinnost zaměstnavatele je poskytnout.
A mám velkou radost, že i studenti fakulty elektrotechnic ké hodnotí kladně a s úctou dílo
tak potřebné pro elektro komunitu i v dnešní době. Je to opravdu dobrá pří - ručka, mít ji po ruce v praxi.
Miroslav Minařík:
Krátce do knihy nahlížím a opravdu se dá pěkně číst. I přes to, že za tyroky bych si už mohl lecos pamatovat, některé řádky mě ubezpečují, že se asi blíží Alsheimmer :-) Zítra bych měl Michala potkat na TNK 21, tak mu knihu pochválím :-)
(drinks)
Václav Třetí:
Ještě se mi nedostala do ruky, takže nemohu ohodnotit. Jméno autora je však určitou zárukou, tak doufám, že nebudu zklamán, až se k ní dostanu.
P.S. Bohužel dnes má mnoho knih v tiráži poznámku, že text neprošel jazykovou korekturou, setkal jsem se s tím i u učebnic novějšího vydání. Pak mívám to štěstí, že náhodně knihu otevřu a než dočtu jednu stránku, najdu pravopisnou chybu, to mě zničí a knihu obvykle odložím. Dostaly se ke mně učebnice ze základní školy z 90. let a ještě smutnější bylo, že tam byly v chemii a fyzice chyby odborné.
Kvita Ladislav:
Citace: Václav Třetí 05.06.2024, 11:47
náhodně knihu otevřu a než dočtu jednu stránku, najdu pravopisnou chybu, to mě zničí a knihu obvykle odložím.
Autoři knih a příruček zřejmě tak trochu předpokládají, že pravopisné chyby jsou každému ukradeny. Nebo počítají s tím, že cílová skupina nemá ty správné rozlišovací schopnosti.
Já jsem se už smířil s tím, že pravopis nikdo neřeší. Někde v komentářích na FB mě to už vůbec nepřekvapí, ale na odborných fórech si na to zvykám jen těžce a mnohdy bývá moje reakce naprosto stejná jako reakce Marie Rosůlkové (ve scéně z filmu Léto s kovbojem), když se jí a Dany Medřické Jaromír Hanzlík v čekárně "kosmeťáku" zeptá: a skrz co jste tu vy?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana