Kde hledat legislativní omezení použití jednopólových chráničů?
Karpík Daniel:
Na školení vedeném inspektory TIČRu bylo mj. zmíněno omezení, které se týká použití jednopólových chráničů v el. instalacích provozovaných laiky. Bylo uvedeno: Jednopólové proudové chrániče nesmí být použity v el. instalacích pro použití laiky. Nestihl jsem si udělat poznámku kde to je legislativně zmíněno / ošetřeno / a následně se na to optat v diskuzi.
Poradíte kde hledat? O jakou normu, zákon, či NV toto tvrzení opřít?
Jen bych ještě doplnil, že ač s nimi mám minimální zkušenost, setkal jsem se jen s modely s Ik-6kA, tím pádem odpadá i použití v průmyslu a pak tedy jejich využití příliš možností nenabízí...
František Šohajda:
Co tím myslíte jednopólový chránič?
Takový už z principu funkce chrániče, každý elektrikář ví, že neexistuje? (dance)
Jak chcete jej jednopólově použít? (box) Jednopólový je jen jistič!
Není to jednomodulový?? (drinks)
Ten je vždy elektronický a tuším /neberte to přesně/ pod 90V nefunguje, a to je ještě nebezpečné napětí!Proto pro laiky nevhodné!
Chránič se součtovým trafem funfuje i nižším napětím při možné poruše .....
Citace
setkal jsem se jen s modely s Ik-6kA,
Běžně se vyrábí /namátkou EATON/ na Ik-10kA i do elměrového rozvaděče.Dist ribuce je přísná.
Karel Bělohlávek:
Ty napěťově závislé chrániče jsme tu před nějakou dobou řešili:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,48121.0.html
Myslím ale, že existují i napěťově nezávislé chrániče nebo jističochránič e v jednomodulovém provedení, např. OEZ řada LMF. Těch se to omezení netýká.
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 03.06.2024, 17:50
Co tím myslíte jednopólový chránič?
Takový už z principu funkce chrániče, každý elektrikář ví, že neexistuje? (dance)
Jak chcete jej jednopólově použít? (box) Jednopólový je jen jistič!
Není to jednomodulový?? (drinks)
Ten je vždy elektronický a tuším /neberte to přesně/ pod 90V nefunguje, a to je ještě nebezpečné napětí!Proto pro laiky nevhodné!
Chránič se součtovým trafem funfuje i nižším napětím při možné poruše .....
Běžně se vyrábí /namátkou EATON/ na Ik-10kA i do elměrového rozvaděče.Dist ribuce je přísná.
Už jsem se s tímto názorem setkal a z přednášejíciho nemohl vydolovat zdroj...., za sebe:
Ono je to složitější, v podstatě jde o přepěťové kategorie, kdy tento druh chrániče nesmím nasadit bez přepěťovek, tj.např.pro staré instalace nevyužitelný.
Jiří Schwarz:
On je trochu problém v tom, že chránič, který neodpojuje N vodič, ale pouze L, může nechat připojený "nízký izolační stav", který způsobil výpadek
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana