Franta-10
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 06.05.2024, 15:46 » |
|
Nejmenovaná firma dokončuje rodičům fotovoltaický systém na ohřev vody s dotací. Systém má konfiguraci pěti panelů s celkovým výkonem 2,1 kWp a měničem od firmy AZ. Na domě je hromosvod, který je od panelů vzdálený přes půl metru po celé trase, což je správně. Panely jsou uzemněny 6mm kabelem do společné zemnící svorky, která je napojena do zásuvky. Toto řešení se mi zdá nevhodné, ale momentálně to neřeším. Délka vedení DC kabelů je odhadem 10-15 metrů.
Zarazilo mě chybějící jištění panelů. Před měničem je malý DC rozvaděč, který obsahuje pouze DC odpojovač s pojistkami, ale bez přepěťové ochrany. Na internetu jsem našel doporučení, která zahrnují přepěťovky. Po kontaktování dodavatele mi bylo řečeno, že standardně nejsou přepěťovky instalovány a že jsou zbytečné.
Moderátor - to se fakt nedalo číst! Ještění 2kWp FVE ? Rodičům dokončuje jedna nejmenovaná firma FVE na ohřev vody na dotaci. Určitě znáte. Konfigurace je 5 panelů, nějakých 2,1kWp a nějaký měnič od AZ. Na domě je hromosvod, od panelů je vzdálený po celé trase přes půl metru. To by mělo být správně. Panely jsou ukostřené 6mm kabelem do společné zemnící svorky. Společná zemnící svorka pak jde do zásuvky. Tohle mi už ok nepřijde ale to teď tolik neřeším. Vedení DC kabelů je odhadem 10-15m dlouhé.
Zarazilo mě jištění panelů. Respektivěe jeho absence. Před měničem malinký DC rozvaděč. V něm je jen DC odpojovač s pojistkama a to je vše. Nemusí tam být přepěťovka? Na internetu jsem našel nějaké doporučení které přepěťovky obsahují. Kontaktoval jsem dodavatel a prý se tam standardně nedávají a prý je to zbytečné?
Má otázka je. Je přepěťovka povinná? mohu požadovat její dodání? Nějaký konkrétní kus normy co by to přikazoval?
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #2 kdy: 09.05.2024, 02:29 » |
|
Ano, musí. Je pouze otázkou jaká, případně kolik jich bude - viz normy
1- DC odpojovač je pravděpodobně správně 2- 6mm do nějaké zemnící svorky, bude pravděpodobně špatně 3- pokud dodavatelská firma považuje přepěťovky za zbytečné, je zbytečná ta firma protože prostě není kompetentní. 4- kde berete jistotu, že vzdálenost od hromosvodu 50cm, je v pořádku? Máte nějaký projekt s výpočtem, nebo alespoň výpočet dostatečné vzdálenosti S?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #5 kdy: 09.05.2024, 15:53 » |
|
Myslíte si, že krabička na které je napsáno T1 svede blesk tam kam má, když ten výboj překoná vzdálenost mezi nebem a zemí? Možná by to chtělo trochu selského rozumu a né věřit lobissmu.
Ta krabička má v sobě pro bleskový proud neoddolatelnou nabídku přeskoku do země.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #6 kdy: 09.05.2024, 17:23 » |
|
Myslíte si, že krabička na které je napsáno T1 svede blesk tam kam má, když ten výboj překoná vzdálenost mezi nebem a zemí? Možná by to chtělo trochu selského rozumu a né věřit lobissmu.
A jaké řešení pod které se můžete podepsat, navrhujete vy?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #7 kdy: 09.05.2024, 19:55 » |
|
Ještě před chvílí jsem si myslel, že do země ten výboj svede hromosvodová soustava a ochrana T1 (a další stupně) je tam proto, aby na něčem, co je v nějakém vztahu k hromosvodové soustavě, nevznikl příliš velký rozdíl potenciálů - špička, která by něco poškodila.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #10 kdy: 09.05.2024, 21:32 » |
|
To je ono, vyhodnotit jestli mi stojí za to cpát peníze do něčeho co s největší pravděpodobnos tí nezachráním. Jako morální berlička to funguje. Bavíme se tu o úderu blesku do panelů. Neříkám, že SPD není důležité, ale jinde. Hold se smířit s tím, že se to zařízení poškodí.
Zjednodušeně: Panel je buďto pod hromosvodem, nebo je s ním spojen, nebo hromosvod není, a pak je připojen Cu/cya 50mm do země, svodič má zpracovat část bleskového proudu..... Ochrana spočívá v tom, že neshoří dům od potulného blesku po vodičích, ne že bude zachraňovat panely.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #11 kdy: 10.05.2024, 05:33 » |
|
Z návodu výrobce
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #12 kdy: 10.05.2024, 21:35 » |
|
ad 2 z popisu to nejde dostatečně seriozně vyhodnotit
Pokud by panely byly v ochranném prostory hromosvodu, v dostatečné vzdálenosti s, mohlo by to jako "vyrovnání potenciálů" pro spojení s MET stačit
ano, za určitých podmínek by to mohlo být i správně. ALe díky přístupu dodavatelské firmy jsem si skoro jist, že tam bude nějaké ALE, kdy toto řešení nebude dostatečným. Na místě investora bych trval na svém vlastním revizním technikovy, který provede revizní úkony tak, aby našel všechny rozpory s platnými předpisy, mající dopad na bezpečnost toho díla
|
|
|
|