Koho napadá, podle jakých kritérií hodnotit veletrh?
Miroslav Minařík:
Ohlédnutí za AMPERem 2024
Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často v nepodstatných detailech, zastiňuje důležité souvislosti a tvoří rozptylující opar. Návštěvnost AMPERu, myslím závěrečná čísla, nijak neovlivní, zda byl či nebyl cíl splněn.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Koho napadá, podle jakých kritérií hodnotit veletrh?
Jan Franěk:
Za mne byl Ampér ještě "v pořádku", když pamatuji studio Elektriky, kde se dělaly rozhovory a bylo vysílání pro ty, co nemohli z nějakého důvodu přijet. To, že na to byly prostředky a byla to i zajímavá služba pro vystavovatele, dávalo za mne velký smysl. Nebylo to jen "kouzlo okamžiku". NAvíc díky tomu bylo vidět že pořadatel má zájem pro vystavovatele a návštěvníky něco udělat.
Věřil bych že se to mění k lepšímu, kdyby se vrátili někteří vystavovatelé, kteří nyní považují účast na veletrhu za vyhozené peníze. Je samozřejmě otázkou proč tomu tak je. Na to by měli najít odpověď organizátoři spolu s vystavovateli.
Tak nějak asi zkráceně (drinks)
Jan Yossarian:
Citace: Jan Franěk 01.05.2024, 16:19
Za mne byl Ampér ještě "v pořádku", když pamatuji studio Elektriky, kde se dělaly rozhovory a bylo vysílání pro ty, co nemohli z nějakého důvodu přijet. To, že na to byly prostředky a byla to i zajímavá služba pro vystavovatele, dávalo za mne velký smysl. Nebylo to jen "kouzlo okamžiku". NAvíc díky tomu bylo vidět že pořadatel má zájem pro vystavovatele a návštěvníky něco udělat.
Věřil bych že se to mění k lepšímu, kdyby se vrátili někteří vystavovatelé, kteří nyní považují účast na veletrhu za vyhozené peníze. Je samozřejmě otázkou proč tomu tak je. Na to by měli najít odpověď organizátoři spolu s vystavovateli.
Tak nějak asi zkráceně (drinks)
Souhlasím, vzpomínám a v té době to byla pecka! Nevím proč ale tehdy jsem potkal na Amperu spoustu známých jako návštěvníků. Jenže pak se začalo něco dít a začal sešup dolů. Asi to nejlépe vystihuje tento archív https://elektrika.tv/by-event vždy jsem se tam expost dozvěděl ještě něco co jsem na Ampéru nestihl.
Na jedné výstavě jsem se bavil s reprezentanty jednoho známého koncernu který na Ampéru také nebyl. Prý ušetří dva milióny když se přesunou na facebook. Ale já mám facebook pro zábavu, sprostý obrázky a ne pro práci. Nevím jak to máte vy ale já chci mluvit s živým člověkem a ne si dopisovat s nějakým brigádníkem nech chatbotem. Kdo není na veletrhu a zasypává nás nevyžádanou počtou s tím končím. Tím nechci říct, že musí nutně na Amper, to zase ne! Pořadatelé Ampéru zase spamují celý svět volňáskama a cenu za vstupenku vyhlásí za pět set.
Podle čeho hodnotit veletrhy to netuším, vše se změnilo a veletrhy musí najít něco nového čím přilákat lidi. Ale nezájem pořadatelů dělat šou, nezájem vystavovatelů utrácet víc, než za facebook, a nezájem návštěvníků koukat na to samé co je na facebooku, z toho dělá pěkný rébus.
Martin Babrňák:
Já osobně si raději projdu veletrh kde se mohu kolikrát podívat na ony věci v reálu a někdy dokonce i osahat a případně si popovídat nejen o dané věci s vystavujícíma. FB mě v tomdle nijak neoslovuje a ani nemám Linkdin či jak se to píše XD. Pokud mě zajímá nějaký proces výroby nebo tak tak YT to většinou pokryje.
Jen Bohužel v posledních letech nebylo moc času na to na nějaké podobné veletrhy vyrazit :(. Doufám, že se to zase srovná a budou nějaké veletrhy zajímavé
Jan Palička:
Obávám se, že nevrátí. Výstavy byly nezbytné v době, kdy nebyly jiné komunikační kanály než písemný nebo osobní kontakt. Na veletrhu jste možná i poprvé viděl zástupce firtmy, se kterým jste předtím byl pouze v telefonickém kontaktu, odnesl si nový katalog, probral jste technická řešení nebo dokonce našel nového dodavatele. Firmy materiály rozdávaly výměnou za pracovní vizitky, takže si současně plnily databázi možných odběratelů. Na veletrzích se potkávali výrobci s distributory (kde také jinde, že) a uzavíraly se kontrakty i v objemu mnoha milionů. Veletrhy byly opravdu VELE, kdo třeba v oblasti IT pamatuje Cebit, Invex a podobné, dá mi možná za pravdu
Dnes většina z důvodů odpadla - materiály si stáhnete, velké firmy pořádají svoje online i offline semináře, kontrakty se podepisují elektronickým podpisem, databázi odběratelů si firmy plní přes registrační formuláře na webu a eshopy - takže zůstal jen osobní kontakt a "osahání" si výrobků. Což není málo pro odběratele, není to ale často důvodem pro nákladnou účast pro firmy.
Najděte si třeba ceník ABF Praha - 3 až 5 tisíc za metr čtvereční, k tomu elektřina, případně mobiliář, služby - máte-li stánek 100 m2, na tři čtyři dny vás jen platba pořadatelům stojí od půl milionu výše. Když budete ABB, tak ty 2 mio jsou reálné. Jak je na tom Brno netuším, ale určitě nebude levnější
Takže osobně nevidím budoucnost veletrhů růžově, zbude jich jen pár a to kdo ví jestli. Jestli něco možná přežije, tak malé regionání výstavy.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana