Jaký vhodný vypínač instalace zvolit?
Lelko:
...ohledně ER, kde je hlavní jistič před elektroměrem 3x25B a pak je "vypínač instalace".
Někde jsem viděl, že dávají třeba i 3x32B, ale z čeho to vychází? Slouží to jen jako vypínač, takže to je jedno? Nebo jak to mám chápat? Takže teoreticky tam mohu dát i 3x25B?
Miroslav Revús:
Hlavný vypínač sa umiestňuje do hlavného a podružných rozvádzačov v dome. Je to vypínač a nie istič (3x32B je istič 32A, charakteristik a B). Mnoho elektrikárov používa istič namiesto vypínača. Nie je to zakázané, iba zbytočné.
Vypínač musí mať minimálne taký menovitý prúd, ako má istič pred ním. Je lepšie, ak bude jeho menovitý prúd o stupeň vyšší, ako je menovitý prúd predradeného ističa.
Pavel Čermák:
Dotaz zřejmě plyne z rozdílu ceny, z mě neznámého důvodu jsou vypínače asi o 1/3 až 1/2 dražší,
než jističe (u OEZ o 100%).
Vít Rotrekl:
Citace: Miroslav Revús 18.04.2024, 07:01
Hlavný vypínač sa umiestňuje do hlavného a podružných rozvádzačov v dome. Je to vypínač a nie istič (3x32B je istič 32A, charakteristik a B). Mnoho elektrikárov používa istič namiesto vypínača. Nie je to zakázané, iba zbytočné.
Vypínač musí mať minimálne taký menovitý prúd, ako má istič pred ním. Je lepšie, ak bude jeho menovitý prúd o stupeň vyšší, ako je menovitý prúd predradeného ističa.
Nevím jaké máte PP na dálném východě :), ale u nás musí být v ER, nově u všech nových OM, na vývodu z ER osazen vypínač instalace. Je to kvůli FVE, aby si technik při výměně elektroměru mohl vypnout vývod do domu, aby tam náhodou něco z FVE nepřišlo a nedojebalo ho to.
Vít Rotrekl:
TO Lelko:
- mezi vypínačem a jističem je cenový rozdíl u Schracka B 32A/3 vs. vypínač 40A/3 je rozdíl cca 70Kč.... No asi to není částka, kvůli které bych nad tím přemýšlel jestli dám vypínač nebo jistič... Funkčně to asi nebude mít nějaký zásadní vliv, bezpečnost to nijak nesníží. Ale může se stát, že narazíte na technika idiota, který uvidí jistič místo vypínače a bude pí...čovat, že tak to ne, otočí se na podpatku napíše list závad a neosadí elektroměr.
Takže za mě nevidím důvod, proč dávat jistič místo vypínače.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana