Jak správně zapojit mnoho zásuvek za sebou?

(1/4) > >>

Jiří Černých:
V naprosté většině instalací se provádí druhý případ, teda dolní obrázek, tento postup je ozančován jako špatný
Jakým způsobem byste realizovali napojení první zásuvky na horním obrázku,který je označen jako správný postup? Protože tři vodiče se pod jednu svorku zasunout nedají.

Napadá mě buď nějaká rozbočovací krabice a z ní do těch 4 zásuvek na obrázku a z této samé do dalších zásuvek

Nebo druhá možnost dát pod první zásuvku rozbočovací wagovku.

Co vy na to, páni elektrikáři, jakým způsobem to udělat a jaký typ z těch dvou realizujete?
Ten obrázek je odtud
https://www.elektrikarprofi.cz/33/realizace-nekterych-funkci-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4Eh0D7sFlAQpzNFc8fI8F0nE/

Jan Franěk:
Věřím že si s tím váš elektrikář hravě poradí.

Nicméně i když je váš odkaz stránky s textem člověka kterého jsem si velmi vážil, není ten text plně relevantní z toho důvodu, že jde o překlad ze zahraničního textu, kde mohou platit a pravděpodobně i platí jiné podmínky, či národní zvláštnosti. Ing. Josef Kunc byl především výborným integrátorem systémů KNX.
Pokud by se jednalo o nějaký článek k těmto systémům, nebo ohledně sw ETS, asi bych se podepsal (a věřil všemu) pod každé jeho slovo. Co se týká silových rozvodů, je to prostě jen překlad, bez ohledu na naše národní zvyklosti a předpisy.

Měl by jste hledat v českých předpisech a normách, namísto v překládaných textech.  (drinks) (norm)

Otakar Dosbaba:
Samozřejmě že je mnohem lepší způsob na prvním obrázku - tedy za podmínky, že je pod první zásuvkou trojice wagovek. Každý normálně myslící elektrikář by to tak měl dělat. Alespoň za mne,  pokud jsem kdy dělal zásuvková hnízda, první krabice byla extra hluboká, aby se tam svorky dobře vešly a i do jednotlivých zásuvek pak byl rozvod hvězdicově. Pohodlněji se tak i přístroje do krabiček montovaly a případná výměna je také snažší. Lze takto i částečně obejít požadavek na max. počet zásuvek na jednom okruhu do 10ks. Tento požadavek se právě odvíjí především od eliminace počtu za sebou řazených spojů. Od dob, co se používají zásuvková hnízda, obvykle pro napájení spotřebičů s poměrně malým odběrem, je počet do 10ks na jeden okruh při klasickém prosmyčkováván í velmi omezující a takto se tomu dá do jisté míry vyhnout.

Milan Hudec:
Citace: Otakar Dosbaba  19.03.2024, 19:52

Samozřejmě že je mnohem lepší způsob na prvním obrázku - tedy za podmínky, že je pod první zásuvkou trojice wagovek. Každý normálně myslící elektrikář by to tak měl dělat. Alespoň za mne,  pokud jsem kdy dělal zásuvková hnízda, první krabice byla extra hluboká, aby se tam svorky dobře vešly a i do jednotlivých zásuvek pak byl rozvod hvězdicově. Pohodlněji se tak i přístroje do krabiček montovaly a případná výměna je také snažší. Lze takto i částečně obejít požadavek na max. počet zásuvek na jednom okruhu do 10ks. Tento požadavek se právě odvíjí především od eliminace počtu za sebou řazených spojů. Od dob, co se používají zásuvková hnízda, obvykle pro napájení spotřebičů s poměrně malým odběrem, je počet do 10ks na jeden okruh při klasickém prosmyčkováván í velmi omezující a takto se tomu dá do jisté míry vyhnout.

O0
Taktéž to tak dělám.

Pavel Horský:
Citace: Otakar Dosbaba  19.03.2024, 19:52

Lze takto i částečně obejít požadavek na max. počet zásuvek na jednom okruhu do 10ks. Tento požadavek se právě odvíjí především od eliminace počtu za sebou řazených spojů. Od dob, co se používají zásuvková hnízda, obvykle pro napájení spotřebičů s poměrně malým odběrem, je počet do 10ks na jeden okruh při klasickém prosmyčkováván í velmi omezující a takto se tomu dá do jisté míry vyhnout.

O počtu zásuvek v jednom obvodu je to pořád a stále dokola a přitom to řeší ČSN 33 2130 ed.3, čl. 7.7.8. Tak bych o nějakém omezení až tak moc nemluvil. U návrhu se prostě musí přemýšlet (délka obvodu, impednace, počet spojů...).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana