Musí se dělat revize rozvaděče jako výrobku?

<< < (2/3) > >>

Jan Franěk:
Citace: Jan Palička  14.03.2024, 22:12

Přiznám se, ze tomuto požadavku nerozumím:  možnost použiti úplného krytu (kdy, kde, jak) a jeho náplň jasně definují norma a certifikáty výrobců krytů, .......
Jsem přesvědčen, že to jsou pravidla dost jednoznačná a to jak co se týká montáže tak zkoušek.

.

Jsem téhož názoru a výrobci úplných krytů a rozvaděčů na toto téma už provedli nespočet školení, kde vše dost podrobně školí a vybavují zájemce svými sw pro podporu svých produktů.

Miroslav Revús:
Citace: Jiří Kantner  14.03.2024, 21:06

Občasný střet s realitou ukazuje, že opiček je nedostatek nebo že drezura je nedostatečná.

Všetci máte pravdu a príspevok p. Kantnera platí tiež.

Úplný kryt bol vymyslený na uľahčenie práce zodpovedným elektrikárom. Ale evolúcia ešte neprebehla do úspešného konca, lebo tí, čo skladali domové rozvádzače bez dokladov a požiadaviek noriem doteraz, to robia stále. Ani si nevšimli, že existuje nejaký úplný kryt.

Tento druh elektrikárov prečítal naposledy šlabikár a na normy, odborné publikácie a školenia nemá priestor a kapacitu.

Kto sa choval zodpovedne v minulosti, chová sa tak aj teraz. A platí to aj pre opačnú stranu spektra.

Jirka Dobrovolný:
Citace: Miroslav Revús  15.03.2024, 07:12

Úplný kryt bol vymyslený na uľahčenie práce zodpovedným elektrikárom.

Já bych víc ocenil kdyby se na rozvaděčích DBO (třeba do 400 V, 63 A),   pokud NEEXISTUJE ověření návrhu původního výrobce, nemusela provádět dielektrická zkouška napětím průmyslového kmitočtu (čl. 10.9.2, 1890 V pro Un 400 V). Protože k tomu musím mít odpovídající zdroj, na který klade norma poměrně přísné nároky, což vede i k tomu, že není za babku, a vystavit svůj výrobek potenciálně destrukční zkoušce, navíc na stole. (Přičemž mi jeden RT řekl, že samotní někteří výrobci jemu přiznávají, že to tomu rozvaděči neudělají, aby do něho pustili na minutu 1,9 kV  /ed.3/.) Ještě by se dalo spekulovat o tom, zda ten rozvaděč bude mít onu dielektrickou pevnost i po zapojení na stavbě, kdy do něj vstupují různě vedené vodiče kabelů.

Uvítal bych, kdyby i pro ověření návrhu bylo možné použít měření izolačního odporu jako při kusovém ověření DBO.

A teď už jen můžete říct: "Pláčete hezky, ale na špatném hrobě."

Jan Palička:
Citace: Miroslav Revús  15.03.2024, 07:12

Tento druh elektrikárov prečítal naposledy šlabikár a na normy, odborné publikácie a školenia nemá priestor a kapacitu.
Kto sa choval zodpovedne v minulosti, chová sa tak aj teraz. A platí to aj pre opačnú stranu spektra.

Ale tohle se týká veškeré lidské činnosti, u řemeslníků je to jen o trochu víc patrné než u třeba státního úředníka.
Jistě se dá jít cestou zpřísnění a precizace předpisů, což se zhusta opakovaně děje. To zpřísnění má ale většinou za důsledek hlavně zvýšení byrokracie či někdy až buzerace, ale že by to taky mělo vliv na zvýšení kvality výsledků práce, to bych si už úplně nebyl jist; tu kvalitu člověk v sobě buď má nebo nemá a žádný předpis tomu nepomůže.
V případě řemeslníků by tomu pomohl "kupující",  který by prostě nekvalitní práci nepřevzal a nezaplatil, jenže mnoha kupujícím jde pouze o cenu a tam "šmudlové" logicky vyhrávají..... ..

Karel Bělohlávek:
Citace: Jirka Dobrovolný  15.03.2024, 08:59

Uvítal bych, kdyby i pro ověření návrhu bylo možné použít měření izolačního odporu jako při kusovém ověření DBO.

Měření izolačního odporu při 500 V  izolace je dle mého názoru pro ověření návrhu nedostatečné. Možná tak na úrovni toho zkušebního napětí pro dielektrickou zkoušku.

U těch DBO by ale z principu stačilo odkázat se na katalogové parametry těch přístrojů a vodičů. Proč mám přístroje a vodiče, které byly jednou na návrh zkoušeny, znovu testovat? Jak mohu degradovat izolační vlastnosti těch komponent vlastním návrhem?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana