Musí se dělat revize rozvaděče jako výrobku?

(1/3) > >>

František Šohajda:
Jak vnímáte toto......?

Citace

Ten, kdo vyrobí úplný kryt, se legislativně
nestává výrobcem, ale musí plnit povinnosti
stanovené normou ČSN EN 60670-24.
Úplný kryt s integrovanými přístroji podléhá
revizi spolu s elektrickou instalací.

dále:
Citace

Při osazení úplného krytu přístroji nedochází
k výrobě rozvaděče, ale k integraci přístrojů
do úplného krytu. Díky tomu odpadá
nutnost vydávat EU prohlášení o shodě, což
představuje značnou úsporu času a snížení
administrativn í zátěže pro elektro firmy.

Milan Hudec:
Domovní pixlu dokáže vystřihnout bez velkých chyb cvičená opice, u elektrikáře by nemělo být pochyb.

Jan Franěk:
Já nechápu proč je v dotazu rozvaděč a následuje text který popisuje úplné kryty. To jsou dvě odlišné věci. A ano, úplný kryt je z hlediska výroby snadnější. Z pohledu revize naopak složitější. Ve výsledku to investora přijde na stejné prachy. Pro mne jako RT je schůdnější rozvaděč. V případě úplného krytu bývá problém s podklady a stojí mne to víc práce, kterou si sice nechám zaplatit, ale hůř se to obhajuje.

Jiří Kantner:
Citace: Milan Hudec  14.03.2024, 18:52

Domovní pixlu dokáže vystřihnout bez velkých chyb cvičená opice, u elektrikáře by nemělo být pochyb.

Občasný střet s realitou ukazuje, že opiček je nedostatek nebo že drezura je nedostatečná.
Teď vážně: někdo by se měl zamyslet a zformulovat jednoznačné pravidlo od jaké míry složitosti jsou to přístroje v krytu a od kdy je to rozvaděč. Není to triviální otázka, bylo by fajn, kdyby to mohlo platit aspoň 10 let a neuráželo to odbornou veřejnost.

Jan Palička:
Citace: Jiří Kantner  14.03.2024, 21:06

Teď vážně: někdo by se měl zamyslet a zformulovat jednoznačné pravidlo od jaké míry složitosti jsou to přístroje v krytu a od kdy je to rozvaděč. Není to triviální otázka, bylo by fajn, kdyby to mohlo platit aspoň 10 let a neuráželo to odbornou veřejnost.

Přiznám se, ze tomuto požadavku nerozumím:  možnost použiti úplného krytu (kdy, kde, jak) a jeho náplň jasně definují norma a certifikáty výrobců krytů, přičemž  většina výrobců povoluje jen použití PD, někteří dokonce pouze s přesně definovanou výzbrojí. Použiti GP pak bývá povoleno jen pro multimediální použiti, osobně znám jen jeden typ krytu, který je schválen pro GP všeobecně.
Jsem přesvědčen, že to jsou pravidla dost jednoznačná a to jak co se týká montáže tak zkoušek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana