Musí být na budovách s anténním stožárem použity Cu svody?
Milan Hudec:
Viz
ČSN EN 60728-11 ed.2
Např.obr. 10, součást č.6
Resp.svody z jiných materiálů přepočteny na vodivost Cu 50mm?
Pavel Horský:
Uvedená ČSN byla zrušena v roce 2020 a edice 3 je pro jistotu pro ČR nepřeložená, takže ji nepřečtu a tudíž mě nezajímá.
Jiří Schwarz:
Já tak nějak žiju v představě, že jsme se díky ČSN EN 62305 dostali do stavu, kdy nepředpokládám e zásah antény nebo stožáru přímým bleskem a proti naindukovaným špičkám nám stačí spojení pro vyrovnání potenciálů s průřezy na úrovni hlavního pospojování
Když vidím ty střechy po rekonstrukcích, tak musím uznat, že blbci, co se nechtějí naučit správnou instalaci oddáleného jímače, asi potřebují pořádný drát k uzemnění stožáru... (zle)
Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz 25.02.2024, 11:00
Když vidím ty střechy po rekonstrukcích ...
Abychom nebyli jenom zlí, musíme uznat, že existují antény, které nelze skrýt do stínu oddáleného jímače. Tu ovšem nemá na střeše každý.
Jiří Schwarz:
Vážený kolego Václave,
samozřejmě existují antény, se kterými je to problém.
Např. když máme v klubu OK1RDO 4-prvkovou YAGI trapovanou anténu pro KV pásma, tam by to bylo technicky a finančně dost náročně schovat ji do ochranného prostoru oddáleného jímače. Ale pod tou anténou "nikdo nebydlí" a je to volba každého jedince za jakého počasí ji použije
Já jsem myslel především něco podobného, jako na obrázku.
Oddálený jímač na distančních tyčích. OK
Ale dole zdaleka nevyhoví vzdálenost izolovaného stožáru od hřebenového vedení.
Někde třeba to hřebenové vedení oddálí, udělají oblouk, ale stejně nevyhoví povrchová vzdálenost po taškách, kterou počítám s Km 0,5
A ve finále nastoupí anténář a zabije to úplně!
V našem kraji je takových zpackaných "parodií na hromosvod" spousta
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana