Jak seriózně změřit skutečnou spotřebu restaurace?

<< < (3/3)

Jan Franěk:
Rozdíl mezi kalibrovaným přístrojem a hobby měřidlem, je téměř propastný co se týká chyb měření a tedy i co do přesnosti výstupních údajů ke srovnání. Nicméně pokud je spotřeba "neskutečná" mohla by postačovat i orientační měřidla k tomu, aby se zjistilo kudy tudy utíkají peníze.
Kolega Karvánek je revizní technik a především zkušený elektrikář, který bydlí nedaleko.

Nyní bych počkal koho se vám podaří k řešení vašeho problému sehnat a budeme rádi pokud se o své poznatky a případné řešení s námi podělíte.

PS: jestli se nepletu, ten samý dotaz jste vznesla na Faceboku a minimálně jeden z kolegů se vám ozval. I v tomto případě budeme rádi za zpětnou vazbu.

Emanuel Kocián:
35-40 MWh za rok (to odhaduji podle těch 300 tisíc Kč) není na restauraci žádná extra spotřeba. Ale určitě by stálo za to, se pokusit o nějaké úspory, kde je spotřeba, je i větší či menší potenciál k úsporám.
Za mě bych v prvé řadě doporučoval zvážit, zda je optimálně vybráno mezi C02d a C03d sazbou, a zda není zbytečně vysoký jistič (zvláště u C03d).
V druhé řadě jakým způsobem je řešena příprava TUV. U restauračky si dokážu představit, že by se tam vyplatil i nějaký pársetlitrový bojler s tepelným čerpadlem, které by mohlo teplo brát např. rovnou z místnosti, kde se skladuje např. zelenina, potraviny, sudy s pivem - takže by to současně ohřívalo vodu a fungovalo i jako taková polochladnička . Pokud je TUV ohřívána přímo elektřinou, tak přejít na ohřev plynem (a nebo to TČ).
Osvětlení je předpokládám úsporné, tj. LED - už jsem dlouho nepotkal žádnou restauraci, kde by ještě svítili normálními žárovkami, nebo klasickými úsporkami, na tom šetří obvykle každý.
Vaření předpokládám probíhá na plynu - el. indukce by se nejspíše brzy odrovnala, ono ani to "indukční" nádobí moc dlouho nevydrží turbo přístup, vyboulí se a odtrhnou dna.
V restauraci je předpokládám i nějaká ventilace - úsporně řešená ventilace (nemusí vždy běžet naplno) může taky něco ušetřit.
Pak je možnost předehřevu vody pro myčku nádobí zemním plynem, popř. rekuperace odpadního tepla přes nějaký výměník pro předehřev.

Takže:
Optimalizace plateb za EE
Náhrada EE (za TČ, plyn)
Nastavení provozních procesů (chod pouze v provozních hodinách, přepínání do stand-by)
Větrání, ventilace (automatická regulace, rekuperace tepla)
Myčky (myčky s rekuperací tepla nebo s předehřevem plynem)
Výběr a koordinace en. zdrojů (snížení typů a počtu zdrojů, využití odpadního tepla, předehřevy úspornějším zdrojem tepla)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana