Jaká je velikost izolačního odporu nového topného tělesa horkovzdušné trouby?
Milan_Vala:
Jaká hodnota izolačního odporu nového topného tělesa je ještě přijatelná? Koupil jsem nové horní těleso do trouby a po zapojení jsem jej pro kontrolu ještě izolačně přeměřil UT505A. Na všech rozsazích 50-1000V mi ukazuje hodnotu cca 0,4 Mohm. Těleso je dvouokruhové a má sbodovanou společnou svorku. Tudíž nemohu porovnat okruhy od sebe. Troubu jsem ještě nezapínal do sítě. Mám obavu, že dojde k vybavení proudového chrániče. Anebo je uvedená hodnota v pořádku. Dle normy by měla být vyšší než 1 Mohm. Těleso nevykazuje známky poškození. Než jej budu reklamovat, tak ho nechci zapnutím zničit.
Pavel Čermák:
Jsou-li tělesa tohoto provedení déle skladována, jejich izolační hmota navlhne a izolační odpor
velmi klesne. Obvykle postačí těleso na několik minut (1--2)zapnout a dojde k výraznému navýšení Rizo
(po jeho vychladnutí).
Tomáš Žabka:
Co se týče topných těles je jejich měření izolačního stavu vždy trochu veselé. Jak už psal kolega pokud je topné těleso delší dobu vystavené chladnému a vlhkému prostředí, tak se může stát, že vlhkost ovlivní jeho izolační stav, navíc izolační stav s rostoucí teplotou klesá.
Starám se o jeden dětský tábor, kde vybavení je celý rok uskladněno v prostorech, které promrzají a vlhkost se mění podle okolí. Již několikrát se mi stalo, že trouba po zapnutí vyrazila chránič, tedy její izolační stav musel být takový, aby pustil alespoň 25-30mA tedy 230/0,03 - kolem 7-8kOhm, oproti tomu pokud je to více jak 230/0,015 cca 16kOhm, tak si to chránič nechá líbit a nevyletí. Samozřejmě norma hovoří jasně spotřebič třídy I, má mít více jak 1MOhm, jinak je nevyhovující.
Jsou způsoby, jak mokré topné těleso uvést do funkčního stavu i v obvodu s RCD, ale nese to sebou určitá rizika a jsou potřeba dodržet jasné zásady, navíc je vhodné mít měřící přístroje a znalosti, které odhalí zda se jedná o vlhkost, nebo, že je těleso KO. (elektrikář ví, laik na takové věci nesmí ani pomyslet)
Podobné problémy s izolačním stavem nastávají u motorů čerpadel s prokapávající ucpávkou, které jsou umístěné v šachtách a sklepech. Tam doporučuji motor demontovat a dát na 50-60°C do trouby na 1-2dny. :)
Milan_Vala:
O způsobu skladování tělesa bohužel nic nevím. Mohu těleso nahřát, třeba i pomocným zdrojem galvanicky odděleným (trafo). Dejme tomu 80V DC. Těleso bude hřát výkonem cca 200W. To by mohlo stačit. Pokud nechám těleso zapnuté cca 1 hodinu, tak by to mělo být znát. Pomohlo by to?
Juraj Rojko:
Neblbněte a normálně to zapojte a pro klid duše to pak třeba ještě proměřte. Co tam chcete s 0,5mA zničit?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana