Je prípustné pocínovanie zlanených vodičov?

<< < (4/7) > >>

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  26.01.2024, 10:43

Takže slaněný vodič se pod šroubek v krabici dá uchytit takto: rozholit a rozdělit na dva stejné prameny  drátků, ty zhutnit do zkrutu, pak oba tyto pramenu stočit navzájem do zkrutu 2-3 otáčky, udělat očko akorát na šroubek a znova 2-3 zkruty  

Tak přesně s tímto způsobem tvoření očka mám ty nejhorší zkušenosti a nedoporučuji ho. Aby to bylo spolehlivé připojení, musely by se jednotlivé "chlupy" rozpočítat, od oka rozdělený vodič není nikdy dobře připojený v celém průřezu. Spoj očka na konci vodiče se má při dotažení tendenci roztrhnout, u většiny připojovaných prvků není dost prostoru na řádné zakončení očka. Když ho provedete, tak se vám tam proti plastovému okraji svorky nevejde.

Daleko lepší a rychlejší je provedení očka z celého průřezu vodiče. Po oholení pečlivě zakroutit, udělat očko dle velikosti šroubku a zakončit ho zakroucením mimo hlavičku šroubku a zbytek oholeného vodiče odstřihnout. Tak je vodič spolehlivě připojen v celém průřezu a nemá možnost z pod hlavičky šroubku vyklouznout. Ještě dodám, že je třeba očko montovat tak, aby bylo ve směru dotahování šroubku. Takto udělané očko netřeba cínovat, tím jeho vlastnosti nezlepšíte, ba naopak spíše zhoršíte.

Jiří Kantner:
Díky, až  někdy zase dostanu záchvat staromilství a budu zachraňovat nějaký historický spotřebič, vzpomenu na Vaší radu a budu se tím řídit.

František Šohajda:
Citace: Václav Třetí  26.01.2024, 09:51

To bude tím, že dříve se vyráběly speciální šroubky pro elektrotechnik u, které jste nikde jinde nezískal. Dnešní šroubky ve věnečku jsou stejný čínský brak, který koupíte v každé prodejně spojovacího materiálu.

Nevím jak to bývalo. ale před cca 5 lety jsem koupil z velkoobchodu asi 40 ks zásuvek ABB a kolegové jak je montovali postupně tak většinou po mírném utažení šroubku se hlavička ulomila!
Šrouby běžně nesjou k mání do zásuvek, napsal jsem ABB   jaký mám problém a zaslali zdarma celou krabičku šroubků i s vlnitými podložkami.... (poklona) /Asi 500ks/

Václav Třetí:
Citace: František Šohajda  26.01.2024, 13:40

... jsem koupil z velkoobchodu asi 40 ks zásuvek ABB a kolegové jak je montovali postupně tak většinou po mírném utažení šroubku se hlavička ulomila!

Když jsem nakoupil šroubky M4x8 s křížovou hlavou, tak jsem je měl na pracovním stole vedle nového věnečku. Jak jsem to viděl vedle sebe, tak mi to nedalo a vyšrouboval jsem jeden šroubek z věnečku a porovnal jsem ho s koupeným. Jaké překvapení - přesně stejné provedení hlavičky i s detaily, jen délka asi o 2 mm kratší.

Citace: František Šohajda  26.01.2024, 13:40

...napsal jsem ABB, jaký mám problém a zaslali zdarma celou krabičku šroubků i s vlnitými podložkami... /Asi 500ks/

Asi věděli proč a měli špatné svědomí.

Já jsem zase svého času řešil šroubky do instalačních krabic. Ty měly pod hlavičkou zeslabený materiál asi na  průměr 1 mm, kde se trhaly.

Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec  26.01.2024, 09:23

Bylo nám dovoleno pouze vložení a mírné přitáhnutí, přičemž závěrečný "cuk" dělal mistr.

Jak jste se pak naučili ten správný závěrený cuk? To mně připadá hodně kontraprodukti vní, bez mistra nelze dodělat práci.

Zásuvky 10A a světla 6A, to bývalo jištění do roku 1976, pak se novelizovala ČSN 34 10 10 a přešlo se o stupeň výše (a ještě se změnila hodnota z 15A na 16A). Jinak netuším, proč by se tehdá nemohlo cínovat nad 10A, dutinky nebyly a ne každý znal a uměl různé fígly. My jsme např. u tehdá nových kulatých motorových zásuvek a vidlic (dle CEE) upravovali konce vodičů dobře utaženým obmotáním žíly vodičem získaným z telefonního kablíku (SYKY nebo SYKFY). Tato úprava vydržela přitažení šroubkem M3, spoj byl dobře nakontaktovaný, nepřehříval se nedokonalým spojem a šroubky nedevastovaly žíly. Nebo jsme také nastříhali měděný pásek do bernard svorky napříč na úzké proužky a přikládali ho mezi žílu a špičky šroubků - obdobně jako byly tehdá upravené lustrsvorky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana