Kam navrhnete jističochránič s přepěťovou ochranou?
Peter Lovacký:
Citace: Jiří Kantner 23.01.2024, 10:44
Z mého pohledu velmi diskutabilní prvek do rozvodu. Navrhnu ho nechat ležet v regále u obchodníka.
Vidím to podobne,.. za mňa ide skôr o reklamný trik s nákladmi „za hubičku“, .. jak o dajaké praktické vylepšenie...
Pokiaľ viem, tak stále platí pravidlo, že istič istí vedenie,.. takže ak sa do ističa žiadny spotrebič II. tr. nestrká, .. :-), tak by mal ten varistor chrániť plný počet vodičov...
A o tom, že by PE nemusel byť v obvode pre spotrebič II. triedy by som ja osobne nešpekuloval.. .
Milan Hudec:
Poriadny medveď sa nezmestí do malých boxeriek.
Jan Franěk:
Kam ho v praxi navrhnete vy?
Úsměvné. Doteď jsem žil v domnění že výrobce připraví produkt jako reakci na "volné místo na trhu" aby se neplácal v šedivém průměru. Ne že něco vyrobí a ty si vymysli kam ho použiješ. ASi bych čekal několik návrhů možného využití v praxi. o:-) o:-) o:-)
Teď vážně. Na rovinu, nejsem si jistý že bych to dokázal nějak hromadněji využít. Podle mého je ochrana účinná do velmi omezené vzdálenosti a tedy délka například 15m k zásuvce, obzvlášť pokud jde kabel v soubězích s dalším kabely, nebude asi to pravé ořechové. Podobně jako kolegové vnímám i to chybějící propojení na PE svorkovnici/vodič. Možná ale výrobce reagoval na hromadné požadavky svých zákazníků. Mě prozatím asi vyšší smysl uniká protože k produktu nemám dostatek technických informací a možná i ty praktické příklady z praxe. Počkám si na další informace
Citace: Milan Hudec 23.01.2024, 15:13
Poriadny medveď sa nezmestí do malých boxeriek.
Z hlediska kvalitní ochrany je to velice trefné. Zde se ale bavíme o posledním stupni, kde je se ochrana nechá vměstnat i do celkem malých míst (i ta kvalitní) - viz zásuvky a další. Počkejme si na data výrobce
Milan Hudec:
Již kombinace chrániče s jističem v jednom modulu je podezřelá nízkou cenou.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 23.01.2024, 16:15
Již kombinace chrániče s jističem v jednom modulu je podezřelá nízkou cenou.
Nepopírám a vnímám to podobně. Praxe ukazuje že vše v jednom má své výhody i uplatnění, nicméně za cenu nějakých kompromisů. Z pohledu hobby asi OK, ale tam kde je požadavek na vysokou spolehlivost a odolnost, zvolí odborník pravděpodobně jiné řešení. Nicméně k této kombinaci (jistič/chránič v jednom modulu) už přistoupili mnozí další výrobci. Přesto, nebo právě proto najde také své využití při opravách a doplnění ochran tam, kde není dostatek místa v "bednách".
Spíš mě ale v tomto případě zajímají ty vlastnosti z hlediska ochrany před přepětím, včetně zamýšleného zapojení a využití v konkrétních aplikacích. "Prostá" kombinace jistič/chránič v jednom modulu už zde je celkem dlouho a měly by s ní být mnohé zkušenosti. Já osobně instaloval celkem 4ks a zatím bez problémů (3x Bonega). ALe to není dostatečný vzorek pro určení spolehlivosti. Možná je na tom někdo lépe a podělí se o své zkušenosti s ostatními
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana