Jakou přepěťovou ochranou doplnit venkovní žaluzii příliš blízko LPS?

(1/2) > >>

Jakub Halcin:
Mám dům v probíhající rekonstrukci s oddáleným hromosvodem a přepěťovou ochranou 1+2 v  rozvaděči za HDS před jističi/chrániči. V rámci "oprav dům po babičce" se oproti projektu chystám přidat předokenní rolety a bohužel mi 2ks rolet vycházejí příliš blízko svodu. Rolety jsou ovládány po CYKY 4x1 (klasicky po drátě přehozením fáze). Bohužel ty 2ks jsou každý na jiné straně domu, takže to budou dva samostatné okruhy k vyřešení.

Návrh mého projektanta byl, abych ty rolety prostě připojil k hromosvodu.

..vzhledem k tomu, že dům bude o 3 bytových jednotkách a má fotovoltaiku, tak se mi takový nápad vůbec nelíbí a šel bych raději cestou instalace přepěťovek.

Můžete mi doporučit nějaký konkrétní produkt, který je pro takovou instalaci vhodný (tzn. funkční a nepředražený)?

Sám s tím asi nemám tolik zkušeností, abych si finančně/funkčně nenaběhl. Předpokládám, že umístím rozvodnice s přepěťovkou rovnou venku na budovu do dostatečné vzdálenosti od hromosvodu, odtud stáhnu na ekvipotenciáln í svorky + udělám prostup do budovy k ovladači.

Jan Hájek:
Pokud tam máte konektor Hirschmann STAK 3/STAS 3 půjde použít tato SPD.

Peter Lovacký:
Citace: Jakub Halcin  22.01.2024, 21:29

dům v probíhající rekonstrukci s oddáleným hromosvodem

Návrh mého projektanta byl, abych ty rolety prostě připojil k hromosvodu.

Hmm, oddialený by mal ostať oddialeným,... prečo to tí projektanti vlastne robia...  :(  .. vedia niečo viac..? ?

2ks rolet vycházejí příliš blízko svodu.

Cca..? ?

Fuk Tomáš:

bohužel mi 2ks rolet vycházejí příliš blízko svodu
Co to je “příliš blízko”? Více nebo méně než “dostatečná vzdálenost s”?

Jiří Schwarz:
Pokud je vzdálenost s nevyhovující, mělo by se spojit, abychom neriskovali přeskok.
Ono je to hodně o spolupráci více profesí, často by se některé nedostatečné vzdálenosti daly řešit úpravou trasy svodu.
Lepší než to spojit a zbořit tím celou koncepci ochrany

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana