Jaký uvažovat nový způsob uložení vedení v případě rekonstrukce starých rozvodů?
Tomáš Pepíček:
Budu tahat kabely cyky v bytové instalaci. V předsíni, kde je rozvaděč, bude podhled. V současnosti je staré vedení uloženo pod omítkou - pod úrovní nově vznikajícího podhledu, ale je to ještě TN-C a 5 okruhů celkem. Po rekonstrukci toho bude mnohem více.
Jak byste postupovali při ukládání kabelů?
Dali byste je opět pod omítku nebo byste využili možnost je mít nad podhledem. Pokud je dám od omítku, bude to pracné. Pokud je dám nad podhled, bude to jednodušší a uložil bych je na stěnu přes příchytky. Kabely jsou pak na vzduchu - kategorie uložení E a mají větší zatižitelnost.
Moderátor - Původní nesmysl zněl: "Jak uložit vodiče při rekonstrukci?".
Pavel Horský:
Obligátní otázka... co se píše v projektové dokumentaci, dle které budete jako ičař provádět vaše dílo?
Tomáš Pepíček:
Původně jsem to chtěl napsat do příspěvku. Projektová dokumentace neexistuje. Jenom jsem hodil tuto otázku do pléna, abych zjistil zkušenosti kolegů, jestli se přiklání k jednomu nebo druhému řešení. Tohle je typ rekonstrukce, která se prostě dělá na koleni.
Pavel Horský:
Citace: Tomáš Pepíček 11.01.2024, 16:55
Projektová dokumentace neexistuje.
Citace: Tomáš Pepíček 11.01.2024, 16:55
Tohle je typ rekonstrukce, která se prostě dělá na koleni.
Takže bude bez výchozí revize.
Nezlobte se, ale s tímto nechci mít nic společného.
Vlastně ani nemohu, neboť mi to nedovoluje profesní čest a hrdost.
Jiří Schwarz:
S tou projektovou dokumentací je to trochu složitější:
Pokud je to na nějakou menší akci, kde se nemusí řešit stavební povolení, může si to "vyprojektovat" každý lepší elektrikář, který má podle vyhlášky 194/2022 zkoušku jako vedoucí elektrotechnik
Problém je rozsah, kvalita a správnost projektu, aby to seriozní revizák nehodil autorovi na hlavu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana