Jsou samostatná RCD charakteristiky AC větší zlo než jističe B10 za RCD char. B?

(1/4) > >>

P Doležal:
Prosím řešme fyziku, nejasnost výkladu už tu smrdí třetí rok a montáže RCD na světelné okruhy "pro urážku revizákovy nohy" jsou skoro standard...

V bytě po rekonstrukci z 2020 mám od profíků za přepěťovkou B+C celkem 4ks RCD.
Dvě jednofázová charakteristik y AC pro světla a koupelny (spojené víceméně náhodně)
Jedno jednofázové charakteristik y AC pro ledničku (to mi hlava vůbec nebere)
Jedno třífázové charakteristik y B pro zbytek instalace (vč. zásuvek pračky/sušičky v koupelně)

V domě,     kde jsem si s §7 NV194 svým pánem i projektantem (žel nikoli revizákem) jsem neplánoval používat víc jak dvě RCD charakteristik y B (jen koupelna zvlášť).

Připadá mi bezpečnější mít za hlavním vypínačem a přepěťovkou jedno "slušné" RCD s charakteristik ou B než každou blbost, natož světelné okruhy, odbočovat kombijističem s charakteristik ou AC - speciálně v koupelně u zásuvek pro invertorovou pračku/sušičku je to z fyzikálního hlediska tuplovaná blbost. Kde jinde už řešit vyšší harmonické než u indukce, pračky a sušičky...

Zapojit všechna jednofázová RCD s charakteristik ou AC do série za třífázové RCD s charakteristik ou B nepřináší nic navíc (naopak lehce zmrší impedanci) a připojení na nezávislé okruhy naopak zhoršuje bezpečnost v koupelně a na světelných okruzích (pouze AC místo B).

Logika mi velí odjistit koupelnu jedním RCD B a zbytek domu druhým RCD B, přičemž všechny světelné okruhy pouze jističi B10 za RCD B pro zbytek domu.
...

Jan Franěk:
BOže, to se špatně čte. Je to celé nějaké zmatené a moc nechápu o co vám vlastně jde.

Zjednodušeně.
Už zde několikrát proběhla diskuse nad tím, že AC chrániče nejsou vhodné pro použití v domácnosti. Namísto nich jsou vhodnější chrániče typu A, které stojí prakticky ty samé peníze, ale  jsou řekněme odolnější na DC složku a tedy je mnohem větší šance že budou fungovat tehdy, kdy nám mají zachránit majetek nebo život (opravdu velmi zjednodušeně)
Opravdu moc nevěřím tomu, že tam máte chránič typu B (pokud nevlastníte nabíjecí stanice staršího typu),   který pak stojí řádově 10 tisKč. Spíš se domnívám že tam máte kombinovaný jističochránič a jen nevíte jak přečíst ty údaje. Fotka by rozhodně mnoho napověděla a posunula nás blíže k řešení.
Jinak všeobecně - AC chránič reaguje pouze na AC proudy a DC složka jej může "oslepit" nebo úplně uspat, že nebude fungovat (proto je v mnoha zemích pro tyto aplikace zakázán a varují před ním i sami výrobci. Je určen do míst kde nehrozí žádné DC proudy
                         - A chránič je odolnější na DC pulsní proudy  
                         - B chránič snáší jak pulsní DC proudy, tak vyhlazené DC složky
pak máme ještě speciálnější chrániče, například F, určené pro frekvenční měniče a podobné aplikace.

V podstatě si můžete za cenu chrániče typu B, koupit více kombinovaných jistočochránič ů typu A a dodržet tak požadavky norem na počet chráničů/počet světelných okruhů. Získáte tím spolehlivější instalaci, kdy při závadě LED světla spadne (přestane fungovat) pouze část světel a ostatní budou funkční, což je mnohem bezpečnější a komfortnější.

Nevím jak to chápe pan Hlavatý, odkaz nefunguje  o:-)

František Šohajda:
Před rokem 2020 se chrániče "B" až tak moc nevyráběli!! (dance)

Jozef BABJAK:
Fotka by nebola? Že máte v rekonštruovano m byte prúdový chránič typu B nie je síce technicky nemožné, ale je to tak nepravdepodobn é, že sa priam núka hľadať inú príčinu vášho aj nášho zmätenia. A že ho tam máte už 23 rokov, to by bola rarita hodná zvečnenia, ako naznačil p. Šohajda.

Jan Franěk:
Citace: Jozef BABJAK  12.12.2023, 08:04

. A že ho tam máte už 23 rokov, to by bola rarita hodná zvečnenia, ako naznačil p. Šohajda.

KDe jste vzal 23let? Tazatel píše o roce 2020

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana