Jak automaticky sepnout odsavač pilin při zapnutí libovolného ze tří 3f strojů?
Václav Třetí:
Citace: Miroslav Revús 24.11.2023, 07:05
Najväčší problém je odpadové hospodárstvo zachyteného prachu a čistenie filtra. Tam zlyháva väčšina prevádzkovateľ ov
Ano, čistění filtrů je největší problém a špinavá práce do které se málokomu chce. Znám více truhláren, v každé k tomu přistupují trochu jinak, ovšem v té nejčistší je vždy, když tam přijdu uklizeno, jak před Vánoci. Jenže to je majitelem - precisní práce, precisní úklid.
Kvita Ladislav:
Citace: Václav Třetí 24.11.2023, 04:43
Již dlouhá léta pokud možno nepoužívaný způsob, možná ještě někde ve starých provozech přežívá. Dílnu vybavenou odsáváním do sila nelze vytopit. Odsávání tohoto typu odebere z místnosti nejen piliny a prach, ale také všechno teplo.
Ba právě naopak, v moderních velkoprovozech je snaha o využití poslední třísky, takže odsávaný materiál putuje do sil a odtud buďto na prodej a na korby nákladních vozů nebo do vlastní výrobní linky pelet nebo briket. Těžko si lze představit, že by tohle někdo řešil systémem vaků mobilního odsávání. A co se týká obav z nákladů na vytápění, to už je dávno vyřešeno systémem rekuperace.
Václav Třetí:
Citace: Kvita Ladislav 24.11.2023, 09:08
Ba právě naopak, v moderních velkoprovozech ...
V tom bude ten problém, "moje" truhlárny jsou malé, jednomužné až po dva spolumajitele a 4 zaměstnance. No a co se týká dalšího využití pilin, to také není jednoznačné. Záleží, co se zpracovává. Pokud se jedná o výrobu nábytku z MDF, tak jsou piliny nebezpečný odpad plný lepidla a plastů (ABS hrany), takže z toho dělat brikety nelze, toho je třeba se pouze legálně zbavit.
Kvita Ladislav:
Citace: Václav Třetí 24.11.2023, 10:17
V tom bude ten problém, "moje" truhlárny jsou malé, jednomužné až po dva spolumajitele a 4 zaměstnance. No a co se týká dalšího využití pilin, to také není jednoznačné. Záleží, co se zpracovává. Pokud se jedná o výrobu nábytku z MDF, tak jsou piliny nebezpečný odpad plný lepidla a plastů (ABS hrany), takže z toho dělat brikety nelze, toho je třeba se pouze legálně zbavit.
Tak u těch minivýroben použití mobilního odsávání dává smysl. A s tím MDF máte taky pravdu, tím se asi topit nesmí, ale je docela možné, že tam, kde obrábějí MDF ve velkém, odsávají odpad do zásobníků, odkud je tento odpad následně odvážen k likvidaci. Nebo si to nějakým způsobem likvidují sami. Není mi známo, jakým způsobem se likviduje odpad z MDF. Já jen reagoval na to, že váš příspěvek působí, jako by nasazením mobilních odsávacích jednotek centrálnímu odsávání dočista odzvonilo. V mém působišti je firma, která díky píli a úsilí majitele a jeho rodiny vyrostla z malé rodinné dílny v areálu bývalého statku v moderní dřevozpracujíc í firmu, kde opravdu je každý kousek zpracovávaného řeziva využit beze zbytku. Má vlastní kotelnu, kde topí štěpkou z vlastního odpadu, má peletovací linku, co nevzužije sám, to prodá dál. Z použitelných zbytků vyrábí lepené hranoly, desky a latě.
David Kozák:
Doplňuji informace z předešlých příspěvků.
Ano, každý stroj je s 3f zástrčkou včetně odsavače. Každý stroj má svou 3f zásuvku jištěnou samostatně v rozvaděči.
Nejstarší stroj je z roku 2011 a všechny mají své ovládací prvky tlačítky START / STOP + EMERGENCY STOP, takže každý stroj má nějaký ten stykač na zapnutí již v sobě. Do strojů nepřipadá v úvahu zasahovat, proto hledáme řešení jak docílit kýžené funkčnosti.
EDIT: No a teď jsem si uvědomil, že to vlastně stejně bez zásahu min. do odsávačky nemůže mít řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana