Jak může téct proud do země přes nevodivou podlahu?
Pareconn:
Vím že když se dotknu ostré fáze proud mnou proteče do země která má nulový potenciál,
Ale jak je možné, třeba v paneláku v posledním patře když se někdo dotkne fáze jak to může dotect do země, však to musí mít mega odpor ale i tak ten člověk dostane ránu jako z děla
Nebo dělal jsem instalaci , měl jsem gumovou podrážku, stal jsem na dřevěných parketách, jak je možné že jsem dostal ránu a proud mnou dotekl do země a udělal obvod? Však parkety jsou dřevo (itolant) to samé na štaflích to člověk koupi a cítí, nebo jako malý jsem ležel na dřevěné posteli na matraci a strčil perko z propisky do zásuvky na fázi a dostal to pěkně, a přitom jsem byl přeci izolovaný od země.
Takže otázka je jak může proud protéct přes člověka, který stojí s botama na parketach nebo koberci.
Co se bere vlastně za nulový potenciál jako planeta hlína? Však beton a lino je nevodivy a když sáhnu na fázi dostanu pecku jak to může téct do země?
* .... o tupé fázi nevím!
Jiří_Hrubý:
Zkrátka jste nebyl odizolován natolik, abyste byl jen na potenciálu oné fáze.
https://www.in-el.cz/referat/103162/ucinky-proudu-na-cloveka-informace-k-nove-csn-iects-60479-1
Tady studujte, nemá cenu mlátit prázdnou slámu opakováním v článku popsaného.
Jiří Blažej:
No, dvě vodivé plochy s izolantem mezi nimi tvoří kondezátor (kapacitor) a ten v obvodu střídavého proudu tvoří impedaci, jejíž velikost se s rostoucím kmitočtem snižuje. Znamená to, že tam nějaký proud teče.
Václav Třetí:
Nedával jste pozor ve škole ve fyzice.
U paneláku je jedno, zda jste v přízemí nebo 12. patře. Konstrukce panelů je plná armovacího železa, které je vzájemně svařené a při stavbě se svaří i celé panely mezi sebou. To vytváří velice dobrý zemní potenciál.
Lidské tělo je jedna deska kondenzátoru, vaše oblečení, boty a podlahová krytina jsou dielektrikum a armovaný panel je druhá deska. Kondenzátor je hotov.
Střídavý proud kondenzátorem prochází, na tom principu je založena "jednopólová" zkoušečka zvaná fázovka. Druhý pól jste totiž Vy.
Budete-li se nacházet v I. patře skutečné dřevostavby, dotyk na fázi neucítíte - nedoporučuji zkoušet.
Juraj Rojko:
Ono je to také často více psychická rána než skutečná. Trochu to polechtá a člověk se lekne. Rána naostro má jiné grády. Přesto je lepší kvalitu uzemnění vlastním tělem záměrně nezkoušet...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana