Proč jsou zásuvky v domácnosti jako elektrické pasti?
Jozef BABJAK:
Citace: Václav Třetí 03.11.2023, 13:23
Smutné však je, že ji nezná ani elektrikář, viz příběh kol. Babjaka.
Nie, nie, v mojom príbehu žiadny poddimenzovaný elektrikár nakoniec nefiguroval. Rádoby-elektrikár, ktorý robil kolegovi elektriku pri rekonštrukcii bytu, bol v skutočnosti murár, patrne ani na to nebol vyškolený. A kolega tiež nebol elektrikár, ale začínajúci ajťák, absolvent nejakej strednej školy, i keď možno elektrotechnic kej, keď tak o tom uvažujem.
Nedorozumenie asi mohlo vzniknúť interpretáciou slova "kolega", tak dovysvetlím: hoci som vzdelaním trochu aj "elektrikár", nie je to to, čo ma živí. Som softvérový architekt, robil som už všetko od embedded vecí v hlúpych telefónoch cez inzulínové pumpy, cez smart zariadenia až po high performance computing, väčšinou vo finančnom sektore: hedgingové fondy, anti-money laundering, tax avoidance, anti-terrorist financing...
(cestina) (drinks) (mimo)
Peter Lovacký:
Aj z perfektnej zásuvky urobí "pasť" obyčajná rozdvojka,.. buď je na staršom type zrazu fáza vpravo, alebo na novšom treba strkať vidlicu do EI dolu hlavou (PE) a hore nohami.. :-)
Jiří Zaňka:
Zásuvka v pokoji tchyně
Milan Kaucký:
Ona i zásuvka může být zapojená naprosto správně a nebezpečná situace nastane, když si laik "opraví" sám přívodní šňůru k přenosnému elektrospotřeb iči.
Setkal jsem se kdysi na stavbě se zedníky, kteří měli přenosný reflektor na svícení. Když jsem jej chtěl posunout, abych prošel, tak jsem dostal ránu. Sáhl jsem si nedopatřením na nepatrně odřené místo barvy krytu.
To by se samozřejmě stát nemělo, tak jsem ze zásuvky vytáhl rozdvojku, v které byla přívodní "šňůru" a začal rozebírat.
Místo šňůry k opravě použili CYKY 2x 1,5 a vidlici zapojili N vodič i na PE. A stejně to bylo v lampě ...
Kupodivu barva krytu lampy izolovala, až na to drobné odřené místo, kterého jsem se náhodou dotkl. Asi proto se do té doby nikomu nic nestalo, přestože o mokrá místa na podlaze tam nouze zrovna nebyla.
Prostě zedníci si "opravili" přívod ke světlu tak, jak o tom slyšeli, že se zapojují zásuvky ve dvouvodičovém rozvodu, a zobecnili si to na vše ...
Milan Hudec:
Citace: Jiří Zaňka 04.11.2023, 13:54
Zásuvka v pokoji tchyně
Před nebo po svatbě (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana