Jak opravit, nastavit opálený přívodní vodič PEN?
TomášK76767676:
Jak vyřešit tento problém viz. fotky?
To není moje práce, ale volal mně pán co dostal na mě kontakt a poslal mně tyto fotky.
Samozřejmě vyměnit svorkovnici za novou, ale co s tím vodičem, který nejde stáhnout a je přivedený shora?
Peter Munka:
Otazne je, ci je ta med ok alebo nie. Elektricka vodivost bude ako predtym, len to moze mat od vysokej teploty ine mechanicke vlastnosti. Zltozeleny nie je faza, nejaka vyrazna izolacia nie je nutna, staci navliect zltozelenu buzirku a ofuknut. Problem je v inom, nie je jasne, ako daleko sa sirilo teplo (a med ho vedie velmi dobre) a ako su na tom ostatne vodice toho kabla a izolacna pevnost medzi fazami a voci PEN. Za mna vysekat aspon 50cm a lisovacimi spojkami napojit novy kabel.
Jan Bocek:
1. opravit to dokáže každá etablovaná firma elektro. Je to běžná řemeslná činnost.
2. Více by mělo majitele zajímat, proč to vyhořelo. Znát tu přičínu.
Je neobvyklé, že v prvních třech svorkách je měděný slaněný vodič opatřený dutinkou.
Příčinou mohlo být:
- špatně nalisovaná dutinka
- nedotažený šroub svorky
- špatné zapojení
Z fotografií vyplývá, že zde není oddělený pracovní vodič N a ochranný vodič PE.
V době, kdy se začaly montovat přepěťovky, tak se vše provádělo odděleně.
Tazatel se ptá jak vyřešit tento problém?
Přenechat tento problém odborné firmě.
Ta to vyřeší jak řemeslně, tak i odborně ( provede revizi elektrického zařízení).
Peter Munka:
Citace: Jan Bocek 23.10.2023, 23:05
Je neobvyklé, že v prvních třech svorkách je měděný slaněný vodič opatřený dutinkou.
To nie je lanko, ten najviac poskodeny, to je pevny vodic. Okolite lanka boli len poskodene prestupom tepla. Podla privodu zhora to bude PEN privodneho kabla, prierez okolo 6 - 10 mm2.
František Šohajda:
Citace
Jak vyřešit tento problém viz. fotky?
Pokud si nevíte rady, zavolejte elektrikáře. takovou situaci už skoro každý schopný elektrikář dělal!!
Problémů může být více, od povoleného vodiče /volný šroub. spoj, a podobně/ až po horší stavy instalace!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana