Jak realizovat kvalitní uzemnění pomocí zemničů typu A v pevné kamenité půdě?
Jan Franěk:
No, to jsou takové zažité nesmysly. Délka zemniče není závislá pouze na třídě LPS, ale i rezistivitě půdy. Ty 2,5m si prostě někdo usmyslel a upnul se na to. To je tak, když se dělá bez projektu, jen podle toho že si ještě nikdo nestěžoval.
Jinak si matně vzpomínám, že když jsem to řešil někdy v minulosti, tak jsme ukládali pásek do speciální hmoty, která vlastnosti zemniče vylepšovala. Nejsem si jist, zda to byl betonit, nebo něco takového.
Nicméně jsem přesvědčen o tom, že nejlepší variantou ve vašem případě, bude právě okružní zemnič. Díky skalnatému podloží hrozí velké rozdíly ve kvalitě jednotlivých zemničů a tedy k nerovnoměrnému dělení bleskových proudů, což s největší pravděpodobnos tí znamená nepředvídateln é přeskoky, kvůli nedodrženému S. Zjednodušeně řečeno.
Propojení do kruhu "srovná vlastnosti" na všech vývodech ze zemniče a celkově tyto vlastnosti zlepšuje.
Pozvěte konečně schopného projektanta, ať provede měření a navrhne řešení na místě. Stejně se zde bavíme jen tak všeobecně, protože neznáme váš konkrétní případ a nemáme k dispozici nic, než pár řádků od vás.
Edit: Asi opravdu betonit o:-)
https://www.kamir.cz/bentonit-pro-zlepseni-vodivosti-u-zemnicich-tyci-30-kg
Václav Třetí:
Materiál se jmenuje bentonit. To jsme používali již před 50 roky ke zlepšení zemního odporu v místech se skalnatým nebo jinak málo vodivým terénem. Skutečně to pomáhá.
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 21.10.2023, 23:22
Materiál se jmenuje bentonit. T...
jj, díky, už jsem si všiml (drinks)
Citace: Jakub Horváth 19.10.2023, 16:44
U rodinného domu se zapomnělo při realizaci základů na uzemnění ... .
To se většinou stává v případech, kde není k dispozici projektová dokumentace. (norm)
Tím nemyslím cár papíru pro stavební povolení (box) (norm)
Milan Hudec:
Citace: Jakub Horváth 19.10.2023, 16:44
U rodinného domu se zapomnělo při realizaci základů na uzemnění ... takže se to samozřejmě řeší zpětně a snaží se za každou cenu vyhnout zřizování obvodového zemniče. V okolí domu se ale nachází poměrně pevné kamenité podloží, pevná kamenitá zemina je už v hloubce cca 30-40 cm a při kopání základů museli chlapi bourat podloží zbiječkami (průzkum podloží – geologický průzkum, nebyl zpracováván).
Objekt dle analýzy rizika spadá do LPS III a tzn. že délka jednoho svislého zemniče by musela být 2,5m. Je vůbec realistické takový zemnič v takovém podloží vodorovně dostat do správné hloubky, případně je možné použít například tří svislé metrové zemniče spojené vodorovným páskem?
Zákon ukládá zřízení základového zemniče.
Když už se holt stalo a zapomělo se, tak musíte vybudovat zemnič stejných parametrů, jako by měl onen základový.
Bez obvodového s bentonitem to nepůjde určitě, otázkou spíše je jestli nebude potřebné páskem obehnat dům 2x.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 23.10.2023, 12:31
... otázkou spíše je jestli nebude potřebné páskem obehnat dům 2x.
Já bych šel spíše do modelu "sluníčko" - jeden okružní a z toho paprsky, počet a délka paprsků podle toho, jak moc špatná je tam měrná vodivost půdy
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana