Jak realizovat kvalitní uzemnění pomocí zemničů typu A v pevné kamenité půdě?
Jakub Horváth:
U rodinného domu se zapomnělo při realizaci základů na uzemnění ... takže se to samozřejmě řeší zpětně a snaží se za každou cenu vyhnout zřizování obvodového zemniče. V okolí domu se ale nachází poměrně pevné kamenité podloží, pevná kamenitá zemina je už v hloubce cca 30-40 cm a při kopání základů museli chlapi bourat podloží zbiječkami (průzkum podloží – geologický průzkum, nebyl zpracováván).
Objekt dle analýzy rizika spadá do LPS III a tzn. že délka jednoho svislého zemniče by musela být 2,5m. Je vůbec realistické takový zemnič v takovém podloží vodorovně dostat do správné hloubky, případně je možné použít například tří svislé metrové zemniče spojené vodorovným páskem?
Jiří Schwarz:
Citace: Jakub Horváth 19.10.2023, 16:44
...
Objekt dle analýzy rizika spadá do LPS III a tzn. že délka jednoho svislého zemniče by musela být 2,5m.
...
Přemýšlím jestli existuje nějaké pravidlo, které mě uniklo
---------
Když to nejde do hloubky, dá se jít do stran. Ne tyče, ale pásek.
Ale tady bych měl strach z jedné věci - 30 - 40 cm na skále nebo kamenitém podkladu bude vysychat, takže kromě měnícího se odporu uzemnění bude zhoršený stupeň koroze, pokud použijete klasicky FeZn, takže by to chtělo nerezové provedení.
Ale to je na měření na místě a podle toho zpracování alespoň zjednodušeného projektu
mebs:
Citace: Jiří Schwarz 20.10.2023, 15:45
Přemýšlím jestli existuje nějaké pravidlo, které mě uniklo
projektu
... pořád stejně.
David Hruda:
Kolega Schwarz se jistě ptá na toto:
Citace: Jakub Horváth 19.10.2023, 16:44
Objekt dle analýzy rizika spadá do LPS III a tzn. že délka jednoho svislého zemniče by musela být 2,5m....
Odpověď v přiloženém grafu nevidím.
mebs:
Možná jsem špatně pochopil, ale na svislé ose onoho přiloženého grafu, mezi 0 a 10, je 5 s čerchovanou čarou, čili délka jednoho zemniče pro LPS III není 2,5 m, ale 5 m.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana