Jak konstrukčně provádíte HOP?
Lukáš Láryš:
Citace: Milan Hudec 18.10.2023, 08:57
O jaký přesný typ svorek se jedná?
Já jsem tyto/obdobné před lety zavrhl, pro nedrželismus na liště.
Jsou to svorky Eaton, nezaznamenali jsme problém s tím, že by to nedrželo. Prázdnou svorku sundáte velice snadno, ale jakmile se přitáhne, tak drží.
Peter Lovacký:
Citace: Lukáš Láryš 18.10.2023, 18:44
Jak by jste tedy napojil měděnou pásovinu na uzemnění objektu?
To sa z jednej fotky bez ostatných súvislostí nedá nijak posúdiť...
Kebyže je napríklad ten rozvádzač DC SPD pripojený pásovinou rovno na základový uzemňovač objektu s bleskozvodom, tak si nemyslím že v tejto konfigurácii ide o správnu ochranu pred bleskovými prúdmi...
No mohla by to byť zaujímavá samostatná debata, ..tu je to kus O.T.
Moja pripomienka v č.5 je len o jednom z rizík pri návrhu METky ku otázke p. Michala K1,.. a spájať ju s vaším obrázkom je zbytočne účelové,.. a ku téme bezpredmetné.. .
Lukáš Láryš:
Citace: Peter Lovacký 18.10.2023, 20:36
To sa z jednej fotky bez ostatných súvislostí nedá nijak posúdiť...
Kebyže je napríklad ten rozvádzač DC SPD pripojený pásovinou rovno na základový uzemňovač objektu s bleskozvodom, tak si nemyslím že v tejto konfigurácii ide o správnu ochranu pred bleskovými prúdmi...
No mohla by to byť zaujímavá samostatná debata, ..tu je to kus O.T.
Tak tedy založte novou diskuzi na tohle téma, protože tohle mně opravdu zajímá. Kam jinam by měla být pásovina připojena, než nejkratší možnou cestou na základový zemnič?
Milan Hudec:
Citace: Lukáš Láryš 18.10.2023, 18:50
Jsou to svorky Eaton, nezaznamenali jsme problém s tím, že by to nedrželo. Prázdnou svorku sundáte velice snadno, ale jakmile se přitáhne, tak drží.
Aha, moje negativní zkušenost byla s jiným výrobcem, díky za tip, vyzkouším.
Nicméně při přísném pohledu na vlnu 10/350 asi nebudou ani ty vaše.
Tam bych raději viděl šroub s příčným otvorem, vyrábí ho Dehn v nerezu, má příslušné certifikáty a spoj drží "jak prase".
Peter Lovacký:
Citace: Lukáš Láryš 18.10.2023, 21:25
Tak tedy založte novou diskuzi na tohle téma,
Predstavte si, že sa vám cez tú FeZn pásovinu zo základového zemniča objaví na tej medenej lište vašej METky (galvanicky prepojenej so zachytávačmi LPS), potenciál blesku,...
Podľa môjho sa každému, i vám, vynorí hromada otázok, na zodpovedanie ktorých je dobré poznať ostatné súvislosti v objekte, napr.:
- o aký objekt sa jedná
- podľa akých noriem je realizovaný
- kde je hlavný prívod
- kde je SPD1
- koľko METiek je v objekte
- jak a kde sú rozložené
- jaká je trieda LPS
- kde je bod rozdelenia
- jaké sú hodnoty uzemnenia
- jak a či sú uzemňovacie sústavy prepojené
- etc....
Niekomu sa táto METka páči tak jak je, .. a niekto sa zas môže na začiatok opýtať, že či by nebolo lepšie ten spoločný zhluk pracovných a ochranných DC vodičov v tom rozvádzači DC SPD usporiadať kus inakšie..bo si vie predstaviť ďalšiu cestu pre bleskové prúdy...
Preto by bolo celkom fajn, keby ste tému založil vy, kebyže o tej fotke viete niečo viac,..predpokladám...
No kebyže ju máte len jak ukážku z netu, tak nič,... potom to nechajme tak, jak O.T...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana