Může být pracovní fáze boileru jiná než L1?

(1/6) > >>

Jan323:

Na téma připojení boileru na přes stykač, který má cívku připojenou na L1 podle požadavku ČEZ, už tady bylo hodně diskuze, a myslím ,že v tomto směru mám již jasno.

Moje otázka ale zní, jestli fáze, která napájí boiler přes 16A jistič, musí být shodná s tou L1, která je připojená k cívce stykače, nebo to může být libovolná fáze (L1,L2 nebo L3)?

Na tuto otázku jsem tady dosud nenašel odpověď.
Ptám se proto, že ve schématu ČEZU připojení boileru přes HDO je to vždy namalované tak, že L1 jde přes 6A jistič na cívku stykače proti N z HDO, a na pracovní kontakty stykače jde také L1, která je pak přes 16A jistič přivedená k boileru. Mně by se ale hodilo připojit boiler na fázi L2, kterou nemám tak vytíženou.

Miroslav Minařík:
Nemá náhodou na toto odpovídat výrobce konkrétního bijleru?  (norm)

Zdenek Skotnica:
Ono vlastně  L1 je jen  virtuální označení. váš soused může mít L1 na jiné fázi. Kdyby existovala jedna společná L1 tak by všechny bojlery neúměrně podle Vašeho dotazu zatěžovaly distribuční síť.

Jan323:
Citace: Zdenek Skotnica  17.10.2023, 18:52

Ono vlastně  L1 je jen  virtuální označení. váš soused může mít L1 na jiné fázi. Kdyby existovala jedna společná L1 tak by všechny bojlery neúměrně podle Vašeho dotazu zatěžovaly distribuční síť.

Ano, ale o to mi úplně nejde, zkusím to zúžit : fáze L1 je přes jistič, elměr a HDO je vedena na stykač boileru podle podmínek ČEZ (chápu ,  že ta moje fáze L1 může být u souseda třeba L3, ale mně nejde až tak o souseda, ale o mě) a u mně je první fáze ,  které ČEZ pracovně říká L1, jednoznačně daná připojením přes elměr a HDO).
A teď oč mi běží : musí být pracovní fáze boileru, kterou boiler ohřívá, shodná s ovládací fází stykače boileru, tedy v mém případě L1 (tak, jak to má zakresleno ČEZ),  nebo může být použita jiná ze zbylých fází, tedy v mém případě fáze označená L2 nebo L3?

Jan323:
Citace: Miroslav Minařík  17.10.2023, 18:35

Nemá náhodou na toto odpovídat výrobce konkrétního bijleru?  (norm)

Promiňte, ale výrobce bojleru přeci neurčuje, na kterou ze tří fází má být topidlo bojleru připojené, nebo se pletu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana