Které pokroucené odborné elektrotechnické výrazy by vytesal do kamene?

(1/8) > >>

Miroslav Minařík:
BF #23.10: Které výrazy jsou nadužívané a k jakým mylným domněnkám dochází vlivem špatné interpretace marketingu?
    Otec české elektrotechnik y, profesor Vladimír List před sto lety upozornil, že elektrotechnik je osoba znalá nejen technicky, ale také zná správné názvosloví. V technice je totiž přesnost výrazů, popisu a označování nezbytná. Všichni odborníci v řetězci od návrhu, montáže, revize, provozu až po údržbu potřebují znát přesný, nezaměnitelný význam. Bohužel máme tu jedince, nebo dokonce celá oddělení, která produkují propagační emoční výzvy, ve velké většině nerozlišující skutečný význam používaných termínů. Jejich cílem je vytvořit emoční zájem pro zvýšení prodeje. Tím pak ale vytváří matoucí fikce a tím příčiny nepochopení a nedůvěry v nově vyvíjené systémy. Setkáváte s tímto fenoménem také často?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Které pokroucené odborné elektrotechnic ké výrazy by vytesal do kamene?

Jan Franěk:
Chytrý, smart, inteligentní v kontextu s jednotlivými produkty je silně zavádějící, ale běžné. Je to marketing, kdy se útočí na člověka vším co ho "může šokovat",   protože pak si to zapamatuje nejlépe. Jenže to pomalu přestává fungovat díky nadužívání těchto výrazů, kdy je chytré,..... ,   snad už vše. TO jsem ale u marketingu vůči zákazníkům.
Před pár lety jsem psal jedné TV redakce, kdy v reportáži užívaly právě výrazy - pod proudem - s tím, že jsem jim popsal rozdíl. Odpověděli že OK, ale takto to mají zažíté a lidé tomu rozumí. Nebudou tedy nic měnit.

V technice by dodržování standardních výrazů a pojmenování, mělo být standardem. Samozřejmě především z důvodů uvedených v tomto článku. Nicméně je to část našeho oboru o které se moc nemluví ani na školeních, nebo během přezkušování. Z tohoto pohledu je zdejší osvěta spíš vyjímečná a chválihodná  (drinks) O0

Jinak mě rychle nenapadá asi nic jiného, než o čem se v článku už píše. Možná si vzpomenu někdy později, až bude více času

Václav Třetí:
Reklamní žvásty, těch je všude plno. Pokud možno fůra cizích slov, jejichž význam mnoha lidem uniká, nebo si ho domýšlejí, ale dost často špatně.

Rozumného a rozvážného člověka to nechá klidným.

Musím pochválit  úvodní ilustraci. Interiér staré chalupy a v něm sedící človíček s mobilem. Pěkný, propracovaný obrázek mající kontrast a vtip.

Milan Hudec:
Využiji vlákna k dotazu, co to je elektrovinka?
Již jsem zde v minulých letech pokládal tento dotaz několikrát, bohužel asi v nevhodném vláknu, takže byl vymazán.

Miroslav Revús:
Ak sa dobre pamätám, tak je to "novinka z oblasti eletrotechniky". Terminus technicus stvorený Elektrikou.cz  (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana