Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla?
Jan Franěk:
Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla
V domě s instalovaným tepelným čerpadlem a fotovoltaikou od známé firmy se objevila série elektrických přešlapů, které odhaluje nezávislý revizní technik. Nejenže instalace tepelného čerpadla a fotovoltaiky překypuje nebezpečnými a nesprávnými připojeními, ale nechybí ani riziko elektrického úrazu kvůli špatně napojenému vedení. Opravné práce těch nejhorších problémů dodavatel pouze povrchově zamete pod koberec. A ponechají za sebou nové, potenciálně smrtelné pasti. I po druhé revizi zůstávají závady a bezpečnostní rizika, zatímco investoři čelí rostoucím finančním nákladům. Taková noční můra však není ojedinělá. Přečtě te si tento příběh z praxe!
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla?
Miroslav Revús:
Je mi smutno na duši, keď musím prehlásiť, že ma to vôbec neprekvapuje.
Kvalita práce mnohých montážnych firiem v cirkuse zvanom "obnoviteľné zdroje energií" je taká, že som sa pevne rozhodol nerevidovať FVE za žiadnych okolností. A práve na tento typ revízií mám najčastejší dopyt.
FVE a tepelné čerpadlá v dotačných systémoch sú moderným zdrojom obživy ľudí, ktorí sú pre peniaze ochotní urobiť doslova čokoľvek.
Najhoršie na tom je, že väčšine zákazníkov je to jedno, hlavne aby to vyrábalo energiu zadarmo.
Veľmi mi to pripomína to české "Nechci slevu zdarma", len modifikované na "Ta sleva bude drahá".
Jan Yossarian:
Aniž bych chtěl, stal jsem se nedobrovolně několikrát svědkem montáže řídících systémů FVE. U těchto akcí chybí jeden supervisor, který by určil jak to mají kde provést. Automatické dělnictvo nabíhá na zakázku vybavené určitými znalostmi a z těch nevybočí aby neporušili příkazy. V jednom případě ze tří jsem se setkal s chlapíkem, který opravdu splňoval mé představy. Byla to taková chodící encyklopedie, která dohlížela na každý detail. Jeho vytíženost byla taková, že se na stavbě objevil, ponořil se do kontrol, stále psal, telefonoval, rozdal úkoly, změny a zmizel. Na jiných stavbách přišla partička a tvrdila mi, že to, co dělají s tím souhlasí celý facebook. To mi stačilo.
Jiří Schwarz:
Co vše budeme brát jako závadu?
--------
když odbočím k trochu jinému zařízení - elektrický kotel, vypnula tepelná ochrana, za pár dnů opět...
Majitel vysledoval, že to dělá v té pauze, kdy to netopí, kdy to je blokované
"elektrikář" natáhl ke kotli 5x4 CYKY a v rozvaděči fázové vodiče zapojil přes stykač.
Stykač vypnul natopený kotel, ale s ním o oběhové čerpadlo, teplá voda pravděpodobně stoupala moc nahoru, kde je čidlo poruchového termostatu...
Řekl jsem, že to je špatně, že tam má být stálý přívod a je třeba tam dotáhnout ovládací signál z HDO
Přece nerozseká nově zrekonstruovan ý byt...
Tak to přepojil jako TN-C a modrý použil na blokování...
Prý je to borec, opravil to, už "nepadá do poruchy"
Kolik byste tam napočítali chyb?
Jiří_Hrubý:
Zásadní otázkou je, jak si má ubohý hejl panýlkářů a čerpadlářů sehnat spolehlivého RT v okolí.
Malou sondáží jsem zjistil, že v okruhu 20 km mám 5 RT, přičemž jeden bouchá akorát přihlášky od stolu za litr, dva dávají maximálně bytový instalace, jeden dělá pro firmu a je ze hry, no a poslední je profláknutý a bytový nedělá vůbec. Ale idea je to fakt hezká a iniciativa chvályhodná.
Trochu mi to připomíná situaci zoufalce, kterému teklo do nové střechy a musel si sehnat soudního znalce až z Prahy, vykešovat 15kKč za posudek, ale nápravy se domohl.
Nebo fraška s vadným vrtem, kdy znalec, projektant i hydrogeolog byli v přízni s realizační firmou, což se zjistilo až u soudu.
Běžný zákazník, který se vydá z úspor na tepelko či solár, jen velmi nerad bude dál utrácet.
Navíc ze zkušenosti z pár spálených střech, pojišťovna plní i na základě RZ od dodavatele. Zda pak někde svou ztrátu vymáhá, se mi nepodařilo vypátrat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana