Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla?

<< < (2/4) > >>

Michal Čeleda:
Vlastní zkušenost - k TČ byl připraven zž vodič pro venkovní jednotku. Technik dal na konec oko a to vložil pod šroub siletbloku, takže spojení vcelku nespolehlivé :-) - kontakt udržovala jen ta guma, s TČ se nesmělo pohnout. Když jsem na to poukázal, tak prý to takhle dělají všude a jejich RT proti tomu nic nemá. RT jsem si sehnal svého, který na toto poukázal. Výsledkem byla omluva, po dohodě jsem zemnění předělal a nechal znovu změřit. V jednotce jsou průchodky, ale počet kabelů byl větší. Tedy v jedné průchodce je více kabelů, ale třeba je to jen mechanická ochrana a IP nebylo požadováno. Další nedostatky byly už spíše kosmetické, nicméně to kazí jméno firmy.

Jan Franěk:
Velmi úzce to souvisí i s "vedlejší" diskusí na téma revizí bez RT. Dodavatel často provádí "revize" bez revizního technika a tak často dochází k těmto problémům.

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,48547.0/topicseen.html

PAk není divu že s tím jejich "revizák" nemá problém, když instalaci (el. zařízení) ani neviděl a z fotek nelze poznat vše. ALe to jsem pouze u prohlídky. Kde jsou požadovaná měření?

Z jiné instalace a to FVE.

- Průchod oceloplechovým rozvaděčem bez ochrany vodičů
- napojení vodičů v čokoládě a omotané izolačkou volně pod plechem o který se to opírá
- vložení použitého "bouchnutého" jističe do el. zařízení za cca 600tisKč

"překvapivě" s kladnou revizní zprávou od dodavatele

Po urgenci je to už předělané

Michal Čeleda:
Tak to vypadá, že lékem by mohlo být nemít RT od dodavatele.

Martin Procházka, Slaný:
Bohužel jsem též viděl spoustu životu nebezpečných závad spáchaných elektrikáři a posvěcených kladnou revizní zprávou.  :(

Osobně bych si dovedl představit, že by byl systém revizí pod státem - člověk by si zažádal o revizi a dostavil by se na místo náhodně vylosovaný revizní technik, který by ji provedl. Pokud by měl člověk/firma řekněme nad 50% nevyhovujících revizí, musel by opětovně k přezkoušení případně by byla nějaká sankce, pozastavení činnosti atp.
Naopak bych u elektrikářů tolik nebazíroval na vzdělání a praxi, ale spíše bych dbal na řádné prozkoušení před povolením tuto profesi vykonávat - mohlo by to přivést více schopných lidí.

Jan Franěk:
Citace: Martin Procházka, Slaný  26.09.2023, 09:47

Osobně bych si dovedl představit, že by byl systém revizí pod státem -....

Ale ono tomu je už nyní. Proč RT přezkušuje státní technický dozor TIČR? Protože stát se snaží garantovat minimální hladinu bezpečnosti a dělá to tím, že přezkušuje RT a vydává jim oprávnění k této činnosti. Bohužel systém je postaven tak, že umožňuje i práci těm, kteří na to slušně řečeno pečou.

Citace: Martin Procházka, Slaný  26.09.2023, 09:47

Naopak bych u elektrikářů tolik nebazíroval na vzdělání a praxi, ale spíše bych dbal na řádné prozkoušení před povolením tuto profesi vykonávat - mohlo by to přivést více schopných lidí.

Jo, také mám mnoho ideálů a představ. Nicméně za léta co chodím po této zemi jsem zjistil, že jedno z dlouhodobě pravdivých a stále platných rčení je o tom, že cesta do pekla je dlážděna samými dobrými úmysly  (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana