Jaký je pohled na rozbočky zaměňující polohu pracovních vodičů?

<< < (3/6) > >>

Michal Čeleda:
Nemusí to být jen pračka. Jeden typ plynových kotlů připojených do zásuvky funguje jen s fází vlevo. Tuším to má co dělat s detekcí plamene, kdy tato s fází vpravo nefunguje. Ale nejsem z oboru, tak to neumím přesněji popsat. Setkal jsem se s tím, že uživatel si dal do zásuvky právě tuto rozdvojku a kotel nešel. Přijel servisák, přehodil přívod do protější strany, kotel začal fungovat, vyfakturoval práci a odjel.

Citace: Martin Kurka  14.09.2023, 17:47

Pro některé slávisty to může být pohled i boží.
Jedna omezená série se dělala z jednoho dílu v barvě bílé  a druhého dílu v barvě červené.

Znám jen bílé a černé, "sešívanou" neznám.

František Šohajda:
Co jsem viděl u praček, sušiček,myček kde vyhořela vidlice ,     tak u většiny je to přehozeno /Barvy u L a N/.....
Takže i u výrobců těchto spotřebičů na tom nic není a je to OK!!   :(

Tady se to neřeší, u rozboček ano.

Václav Třetí:
To já mám právě výrobcům za zlé. Popisy umí udělat v češině a přehodit vodiče ne. Pak dochází k situacím jak popsáno výše.

Jiří Kantner:
Možná budu ve svých názorech moc radikální ale jediný důvod proč kdysi ČSN zavedla vyjímku pro rozbočky byl lobbing výrobce s tím ,  že mají krásný produkt a že ho nechtějí předělávat.
Ta počáteční nedůslednost v normách se pak táhne jako červená nit a musí se s tou vyjímkou všude počítat.
Potom když normy připustily fázi i v pravé zdířce, tak pokud se ve spotřebičích nebudou důsledně používat dvojpolové vypínače tak se musíme smířit se stavem kdy vypínám vodič N. U některých spotřebičů to nevadí, jinde pto přináší drobná ,  normou tolerovaná úskalí.
Odhaduju že primární důvod pro tuhle změnu byla tzv. harmonizace norem před vstupem do EU. Přineslo to i v jiných oborech něco málo dobrého a také spoustu chaosu.

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  15.09.2023, 10:12

Odhaduju že primární důvod pro tuhle změnu byla tzv. harmonizace norem před vstupem do EU. Přineslo to i v jiných oborech něco málo dobrého a také spoustu chaosu.

Zavedli také francouzi změnu, že mohou mít fázi po našem? Ta harmonizace je poněkud jednostranná. Nemuseli bychom být v každé blbosti tak stašně ochotní.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana