....... a rozhodně bych je nedával na instalace kde není dodrženo s a musí se počítat s bleskovým proudem.
U zákazníka jsem byl na jeho žádost přítomen revizi a spouštění nově instalované FVE. Nebudu popisovat všechny chyby, kvůli kterým byl výsledek - nevyhovuje.
Téma se týká pospojení a zde mne překvapilo řešení montážní firmy. NA střeše byly kvůli její členitosti tři skupiny panelů (2x string). Dvě skupiny byly připojené CYA vodičem a jedna skupina byla připojena na svod hromosvodu, kvůli nedodržení S
přitom by stačilo jen přendat podpěry svodu o tašku vedle a S by bylo pravděpodobně dodrženo. Říkám pravděpodobně, protože nebyla dodána žádná dokumentace, tedy ani analýza rizik a výpočet S. To byla jedna z mých mnoha připomínek.
Dále mne udivilo i to, že skupina panelů připojená na svod, byla připojena pouze nahoře. Dle mého by měla být připojena spíš ve spodní části, aby to netvořilo "slepý svod"
A celkem jsem pochyboval i o dostatečné vzdálenosti u třetí ze skupin panelů, což ve finále uznal i jejich RT.
No, uvidíme jak se s tím firma popasuje dále. Zákazník měl termín instalace v únoru a toto proběhlo minulý týden. Navíc stále nevyrábí a není uvedeno do provozu kvůli závadám v revizi. Zákazník je náročný, vyžaduje vše podle smlouvy a vysokou kvalitu. Myslím že zde velmi prodělají