Zásady připojování zásuvek 230V včetně ochranných vodičů

<< < (4/6) > >>

Václav Třetí:
Proto jsem už v příspěvku#4 napsal toto:

Citace: Václav Třetí  13.09.2023, 10:56

Tak mi to připadá, že vyučujeme kutily, jak udělat dvojžilovou prodlužovačku.      
               To není dobře!

Obrázky by chtělo uvádět v jiném pořadí a rozdělené do více tabulek na zapojení správná, tolerovaná, nevhodná a nebezpečná. Tím by byla informace přehlednější a srozumitelnějš í.

Citace: Milan Hudec  14.09.2023, 07:34

Hovořím o váze popisek.
A- přípustné u starých
C- není nebezpečné

Teď už je to jasné.

Citace: Peter Lovacký  14.09.2023, 06:05

Tiež dumem..že tak dajak to asi dopadne, keď si odborníci pomiešajú zvykové pravidlá s bezpečnostnými ...

To je odvěký spor mezi zastánci dodržování pravidla, že fáze má být vlevo a že spínače (také různá čidla) mají vypínat fázi a těmi, co tvrdí že L a N jsou rovnocenné pracovní vodiče. Kdysi jsem zde vysvětloval proč to tak není správně na případu poškozeného topného tělesa, čímž došlo k vyřazení termostatu i tepelné pojistky v AP a nebylo daleko k požáru. Ono to zvykové pravidlo má i bezpečnostní kontext.

Citace: Michal Čeleda  14.09.2023, 10:30

Jen trochu odbočím - jaký je pohled na jeden typ "rozdvojek" které měly z jedné strany fázi vlevo a z druhé vpravo? Kolíky byly oba nahoře. Vyráběly se bílé a černé z bakelitu. Tuším, už se asi nedělají.

ČSN 341010 problém nevhodně zkonstruovanýc h rozdvojek vyřešila omezením požadavku fáze vlevo pouze na pevně připojené zásuvky.

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  14.09.2023, 08:24

Ne, ne. Všimněte si, že v případě G je poté kolík napojen z pravé zdířky...

Myslel jsem to jako překlep pana Strašila, že možná chtěl napsat, že H je také nebezpečné. G je jasné.

Jan Palička:
Citace: Václav Třetí  14.09.2023, 10:39

To je odvěký spor mezi zastánci dodržování pravidla, že fáze má být vlevo a že spínače (také různá čidla) mají vypínat fázi a těmi, co tvrdí že L a N jsou rovnocenné pracovní vodiče. Kdysi jsem zde vysvětloval proč to tak není správně na případu poškozeného topného tělesa, čímž došlo k vyřazení termostatu i tepelné pojistky v AP a nebylo daleko k požáru. Ono to zvykové pravidlo má i bezpečnostní kontext.
ČSN 341010 problém nevhodně zkonstruovanýc h rozdvojek vyřešila omezením požadavku fáze vlevo pouze na pevně připojené zásuvky.

Už jsem také pamětník pamatující z dětství první na trh uvedené dvojzásuvky, které měly kolíky u sebe, takže horní zásuvka měla vždy otočenou fázi (podařilo se mi najít i fotku, https://www.sbazar.cz/RetroElektroBakelit/detail/187132181-01-bakelitove-vypinace-a-zasuvky-brusel)

Citace: Peter Lovacký  14.09.2023, 06:05

Tiež dumem..že tak dajak to asi dopadne, keď si odborníci pomiešajú zvykové pravidlá s bezpečnostnými ... :-))
Stačilo aby dajaký dôležitý prapradedo rozkázal "fáza vpravo!",  .. a by sme si už dajak zvykli...

Ve Francii se dohodli obráceně a maji nařízenou fázi vpravo. Což jsem zjistil nedávno, když se mi do ruky dostala vystrojená mutizásuvka Berker W, zřejmě určená pro francouzský trh

Václav Třetí:
Citace: Jan Palička  14.09.2023, 12:52

Už jsem také pamětník pamatující z dětství první na trh uvedené dvojzásuvky, které měly kolíky u sebe, takže horní zásuvka měla vždy otočenou fázi

Já je pamatuji také a dokonce ji fyzicky vlastním. Nevím, jak to skutečně vzniklo, ale počítám,  že to bylo ovlivněno použitými komponenty a rychlostí, jak byla tehdá tato řada vypínačů a zásuvek vyvinuta. Ta byla jinak velice povedená, vypínače vydržely neskutečně mnoho cyklů a ani zásuvky nebyly špatné. Vývoj byl uspíšen, protože tyto instalační prvky byly třeba v začínající výstavbě paneláků. Jínak i ČSN - ESČ 1950 vyžadovalo fázi vlevo. Například staré bakelitové rozdvojky-roztrojky se třemi plnohodnotnými zásuvkami měly uvntř překřížené pásky, aby byla zachována L vlevo.

Citace: Jan Palička  14.09.2023, 12:52

Ve Francii se dohodli obráceně a maji nařízenou fázi vpravo.

To je přesně ten důvod, proč některé dovozové spotřebiče (pračky, sušičky, myčky, lednice, fritézy a mnoho dalšího) mají přívodní flexošňůry opačně zapojené a pak dochází k tomu, že ve spotřebičích jsou vypínány vodiče N u jednotlivých subkomponentů.

Milan Hudec:
Využiji vlákna k dotazu.
Která norma souboru 332000 dovolovala spínání N světelných okruhů?
Platila snad jen krátce a podmínkou byl okruh za PCH.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana