Zásady připojování zásuvek 230V včetně ochranných vodičů

<< < (3/6) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  13.09.2023, 11:54

C a A a jejich zařazení je rébus i pro mne coby mírně pokročilého (dance)

Tiež dumem..že tak dajak to asi dopadne, keď si odborníci pomiešajú zvykové pravidlá s bezpečnostnými ... :-))
Stačilo aby dajaký dôležitý prapradedo rozkázal "fáza vpravo!", .. a by sme si už dajak zvykli...

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  14.09.2023, 03:49

To jsem o vás netvrdil ani si to nemyslel. Jen jsem upozornil, že toto bylo správné zapojení více jak 60 let, od doby zavedení zásuvek s ochranným kontaktem až do roku 1996. Proto nevidím jako správné označovat jeho uvedení jako rébus.

Nějak jsme se nepochopili.
Hovořím o váze popisek.
A- přípustné u starých
C- není nebezpečné
Vžijte se do role laika a vyberte si mezi nimi, já bych volil C.
"Hele Franto ta propojka vpravo je pro ňáký starý rozvody, dáme ji raději vlevo, píšou že to není nebezpečný, tak to bude asi lepší....

Jaromír Táborský:
Citace: Ivo Strasil  13.09.2023, 08:24

V obrázju je chyba - G je také nebezpečné! Jen ať to nějakého laika nezmate...

Hmmm, říkáte, že i mistr tesař se utne a zveřejní blábol? Podle mne, člověk podepsaný pod většinou našich ČSN by tedy chyby dělat nemusel!

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  14.09.2023, 05:50

NA obrázku vidím jasné upozornění, že je G nebezpečné.

Myslím, že jde o překlep a mělo to být H. Vyrábět PEN z PE a vést ho průřezem nula celá prd, který se používá v prodlužovačkác h, mi nepřijde bezpečné. Navíc je zde riziko, ze v případě nefunkčnosti ho někdo předělá na G či zde neuvedenou variantu bez zcela zapojeného PE.

(Abych pravdu řekl, tak na tento “vysvětlující” obrázek jsem docela alergický.)

Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko  14.09.2023, 08:10

Myslím, že jde o překlep a mělo to být H.

Ne, ne. Všimněte si, že v případě G je poté kolík napojen z pravé zdířky, tedy v případě prohozených L a N, hrozí že bude na "kostře" plná fáze. To varianta H je zařazena sice do nerizikových, což se ovšem jistě oba shodujeme v tom, že jde také o rizikovou variantu.

Citace: Juraj Rojko  14.09.2023, 08:10

Abych pravdu řekl, tak na tento “vysvětlující” obrázek jsem docela alergický.

Já sice na něj nejsem alergický, přesto jej také považuji za nesprávný. Právě díky jeho nepřehlednosti a návodnosti. Myslím, že v normě by měla být jen správná zapojení s tím, že všechna ostatní nejsou dovolena a jsou nebezpečná. Případně (v horším případě) by měl být obrázek uspořádán tak, aby bylo jasné že tato skupina zapojení je správná a tato je nebezpečná. Chápu že mnoho lidí si nepřečte legendu k obrázku a vytvoří si doma nebezpečný bastl, navzdory všemu a všem jen na základě rychlého podívání se na obrázek z normy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana