Je LK-99 skutečně objev supravodiče nebo další podfuk?
Martin Babrňák:
Citace: Martin Novák 05.08.2023, 18:33
Pokud je pravda co se píše v některých zprávách z laboratorii, tak supravodivost toho materiálu končí na kritické proudové hustotě někde v rádu desítek mA / mm2
Takže hezká laboratorní hříčka v praxi použitelná snad jen na nějaké senzory...
ideální materiál na vedení proudových smyček. Tam sme mezi 4 a 20mA :). pak můžeš tahat na velké vzdálenosti s výhodou nízkého napětí XD
Jiří Kantner:
Už sama o sobě počítačová simulace materiálové struktury a jejich vlastností v mezních podmínkách je obrovský pokrok. Hodnotit základní výzkum hned v prvních okamžicích z hlediska profitability je naprosto mimo. Potenciál tu je a docela veliký. Jestli to někdy povede k řešení ekonomicky rozumné akumulace elektrické energie to je otázka. Nad jadernou fůzí zlomilo spousta investorů hůl, protože reálný pokrok nesliboval ekonomické zhodnocení během životnosti investora.
Milan Jakeš:
Já bych bral třeba relátka se supravodivým vinutím. Často je používám na spínání malých signálů a tam je jeden z poruchových módů, kdy při dlouhodobě sepnutém stavu se z vinutí vlivem ohřevu odpařují složky laku a usazují se na kontaktech, takže může dojít k poruše přenosu signálu přes sepnuté kontakty. Kdyby bylo vinutí supravodivé, nedocházelo by k jeho zahřívání a byl klid : ))
Doposud jsem to řešil používáním bistabilních relé ale u těch je mi vychází hodně složité řízení. Druhou možností je mít relé napólovaná tak, aby spínání bylo jen krátkodobé ale to není vždy možné.
PS: Docela by mne zajímalo, jakou nejdelší proudovou smyčku jste potřebovali. Bylo by to víc než 1000m?
Fuk Tomáš:
Tak už se ví, že to supravodič není.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana