Za jakých podmínek lze instalovat zásuvku 230V do podlahy obývacího pokoje?

(1/3) > >>

Petr Kopecký0103:
Chci do lité podlahy zabudovat zásuvky 230V, budou hned u stěny. Ve stěně nemůžou být, jelikož to je franzouzké okno. Jaké podmínky musí takováto zásuvka splňovat aby vyhověla?  

Jan Franěk:
Postačí zakoupení podlahové krabice s podlahovou zásuvkou a postupovat dle návodu výrobce/ů

Výrobců je více než dost a po krátkém hledání na internetu, může následovat dlouhý proces výběru, kde si prostudujete jednotlivá řešení a jejich vlastnosti. Nebo to zadejte svému elektrikáři.

Petr Kopecký0103:
Přesně takovouto odpověď jsem nechtěl. Proto jsem se ptal jak jsem se ptal.

Zásuvku označené jako podlahové jsou velmi drahé a vzdledem mi nevyhovuji.
Je možné použít zásuvku která není označená jako podlahová?
Je zde vyžadováno nějaké IP krytí nebo jiné vlastnosti?

M S:
S normou vam neporadim, lebo sa mi v nich nechce z mobilu hrabat, no zdravy rozum hovori aspon IP55 pre pripad umyvania podlahy a drobnej nehody.

Pan Franek odpovedal sice nie podla vasej chuti, ale ma uplnu pravdu.

SOLIGHT 5B320 je konstrukcne drobna a stoji do 20 eur.

Ak trvate na improvizacii, koser riesenie ja najst datasheet obycajnej zasuvky (idealne v IP44/55 a vyssie) a pozriet sa, ci vyrobca dovoluje v navode montaz vstupom smerom nahor.

Václav Třetí:
Do podlahy obývacího pokoje bych zásuvky nedával.  Snad by se našlo místo pro zásuvky v rozích sousedních zdí.  Nebo je snad obývací pokoj celoskleněný?

Kolega Franěk vám odpověděl přesně. Do podlahy je možno použít zásuvky, které jsou k tomu určeny výrobcem.
Citace: Petr Kopecký0103  26.07.2023, 20:20

Zásuvku označené jako podlahové jsou velmi drahé a vzhledem mi nevyhovuji.

Vzhled je podřízen funkci a cena odpovídá kvalitě a funkci. Pokud chcete zásuvku za 100,- Kč, tak to bude obyčejná, nijak luxusní a s minimálním IP.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana