Jaké jsou zvláštnosti kladené na hromosvod v případě elektricky vodivé fasády?
Jan Hájek:
Citace: Milan Jakeš 23.07.2023, 00:35
Omlouvám se, ale mám jednu úplně "kacířskou" myšlenku. Co kdybychom zkusili přistoupit k onomu nosnému roštu naopak jako ke svodu izolovaného hromosvodu? Nenašla by se pak nějaká možnost, že by vzdálenost s vyšla minimální (díky masivnosti a rozsáhlosti roštu) a tedy realizovatelná i při omezeních plynoucích z přítomnosti roštu?
Teoretická možnost to je, jen byste musel dům pod fasádou přizpůsobit tomuto řešení a používat ho s určitými omezeními. Třeba bez elektrické instalace a výskytu osob.
Samotné pospojení rastru tak, aby mohl vést bleskový proud bude zřejmě dražší, než izolovaný hromosvod.
Milan Jakeš:
No, já zatím ještě tak úplně nevím. Klasický izolovaný hromosvod z FeZn vede cca 10cm nad fasádou s konzolkami zasekanými do fasády. Je prosím běžně zvykem, že v místě svodu na vnitřní straně zdi nejdou žádná vodivá vedení, do nichž by mohl přeskočit výboj? A co diskutované kovové výztuhy ve věnci. Svody vedou i v jejich blízkostí. Nepřeskočí do nich také výboj?
Zkusil jsem si nainstalovat SW DEHN Support, ale bez sériového čísla to má ikonky pro spuštění výpočtů šedivé. Zítra zkusím napsat do DEHN, jestli je možnost si SW vyzkoušet. A taky kouknu do 62305 na podrobnosti k výpočtu s.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana