Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak nejlépe napojit topnou spirálu na FV panel?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak nejlépe napojit topnou spirálu na FV panel?  (Přečteno 2594 krát)
Josef Tomek
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« kdy: 21.07.2023, 17:39 »

Má šanci fungovat přímé propojení přímotopu s FV panelem? Pokud ne, tak proč nebo s jakými omezeními? FV panel na střeše by byl 400 Wp 36 V. Topná spirála vykuchaná z přímotopu je 500 W nebo 300 W (může mýt jedna z nich).

Že ta spirála nebude topit stejně dobře jako když byl přímotop zapojen na 230V do zásuvky, to je jasné. Zajímá mě, jestli to nebude fungovat vůbec nebo to bude topit jen malinko, jestli se takovým zapojením může pokazit buď ta spirála nebo ten FV panel.

Že to bude topit jen v létě a né v zimě, to prosím neřešte, jde mi o to, jestli se technicky vůbec dá udělat takto jednoduché řešení, aby bylo pouze nějaké topné těleso napojené na FV panel napřímo. Moji potřebu by to takto splnilo, potřebuji něco trochu přihřívat i v létě a nemusí to mít ani termostat.


* primotop.png (1050.29 KB, 1282x534 - prohlédnuto 190 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 21.07.2023, 22:09 »

Tak právě u toho termostatu bych měl strach, že běžný kontakt není dělaný na vypínání DC oblouku a skoro nic nevydrží
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Juraj Rojko
*
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 21.07.2023, 23:42 »

Panelům ani tělesu to neublíží, ale hřát to nebude téměř vůbec. Ostatne použijte vzorec pro elektrický výkon a Ohmův zákon a spočítejte si to. Všechny hodnoty znáte, stačí dosadit. (Při zanedbání teplotní závislosti odporu topného tělesa, ale ta to zásadně nezmění.) Musíte použit topné těleso určené pro napětí odpovídající napětí panelů, pak už to může fungovat docela dobře.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 22.07.2023, 05:57 »

Připojením tělesa 500W/230V na napájení 36V získáte výkon 12W
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 22.07.2023, 09:39 »

Vykon panelu voci vykonu ohrevu nema vyznam uvazovat, dolezity je odpor voci pomeru napatie / prud z panelu. Vas panel neda nikdy viac ako 36V, ten vykonovy odpor pre mate 500W alebo 300W pri 230V, to su odpory 105.8 Ohm alebo 176 Ohm.
Pri zapojeni na napatie 36V budu davat tepelny vykon : 12W alebo 7W.
Ak tam date nejaky zvysujuci menic, situacia sa zlepsi. Druha moznost je zohnat nejaky vykonovy odporovy prvok, ktory da pri 36V pozadovany vykon, len velky pozor na spinanie, bude tam velky prud.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vladimír Štemberg
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 22.07.2023, 11:01 »

Jak už napsali kolegové přede mnou, při uvažované konfiguraci by byl výkon topení nepatrný. Použití zvyšujícího měniče by bylo možné, ale instalace by se prodražila. Topné těleso 36 v 400 W není obvyklé, se sehnáním byste měl asi problém. Nejvýhodnější by bylo použít panely pro vyšší napětí. Kdybyste např. místo jednoho panelu 36 V 400 W instaloval 4 panely 36 V 100 W (které jsou běžně k dostání a zaberou přibližně stejně místa) zapojené do série připojil na obě vaše topná tělesa zapojená paralelně, topilo by to výkonem max. 300 W. Tím už se něco ohřát dá. Musel byste ovšem použít vypínač, případně termostat, který je konstruovaný na stejnosměrný proud (minimálně 150 V 2 A).  Dále by bylo potřeby zjistit v údajích výrobce, zda použité panely mají zabudované bypasové diody a lze je řadit sérově v počtu minimálně 4 kusů. Pokud ne, bylo by potřeba ke každému panelu přidat bypasovou diodu (cena pár korun),  jinak by mohlo při zastínění jednoho panelu dojít k jeho poškození závěrným napětím od ostatních nezastíněných panelů.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 22.07.2023, 11:45 »

Vykon panelu voci vykonu ohrevu nema vyznam uvazovat, dolezity je odpor voci pomeru napatie / prud z panelu. Vas panel neda nikdy viac ako 36V, ten vykonovy odpor pre mate 500W alebo 300W pri 230V, to su odpory 105.8 Ohm alebo 176 Ohm.
Pri zapojeni na napatie 36V budu davat tepelny vykon : 12W alebo 7W.


Primárně je pro tazatele zajímavý právě jen ten výkon, který dostane. To že se to počítá přes ohmický odpor tělesa mu již napsal kol. Rojko.

Potřebné vzorečky a jejich úpravy:

P=U*I  I=P/U  R=U/I  P=U2/R
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #7 kdy: 23.07.2023, 17:06 »

Asi se bavíme mimo "mísu"!
Pokud je PRZ tak zodpovídá RT E ,  ten má vyšší kvalifikaci jak běžný elektrikář, jinak za zkázu třeba těch cca 300MKč je na bedrech majitele! Toť, vše....
Pokud někdo nechce, nehne s ním ani "buldozer"! tanecek
Pokud by chtěl majitel uděl vše pro bezpečnost, tak ji udělá!

Ještě je další funkce ze zákona - bezpečák firmy-ať zaměstnanec nebo externista. Tam je ještě slabé dovolání na závady.

(Jednou sem v životě dal stížnost tehdy na ITI o špatně provedené revizi-výchozí životu nebezpečná,
ITI došel, ten RT byl jejich hodně dobrý známý, udělali z nás "neználky" když to napíši jemně!
Pak to jiná firma za poplatech opravila a vyšlo mě poučení-nikdy nevolej kontrolu-udělají z tebe "Bxlba"... box   )
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 23.07.2023, 21:09 »

Pane kolego, odpovídáte v jiném vlákně!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Emanuel Kocián
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 24.07.2023, 08:02 »

Už se to tu řešilo. Je problém s tím, že moderní FV panely dávají moc malá napětí ale velké proudy. Musel by být TUV střídač na principu step-up (zvyšující napětí z panelů směrem nahoru) a s pevnou střídou, například. BEL říkal, že není problém takový navrhnout, ale byl by složitější/dražší.
Stávající střídače vyžadují, aby napětí z panelů bylo stejné nebo mírně vyšší než napětí topné spirály, a výkon z panelů přibližně odpovídal topné spirále. FV panely pro takovou sestavu je kumšt dnes najít.
Je možné koketovat i s tím, že stačí třeba napětí 165 V, pak topí spirála polovičním výkonem (na ohřev bojleru to tak stačí),  ale i  pro tuhle představu je problém sehnat vhodně napěťově a proudově dimenzované panely.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Josef Tomek
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 24.07.2023, 13:18 »

Děkuji všem za odpovědi, nejvíc tedy panu Štembergovi.  Afro
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Kde se dají koupit náhradní topné spirály do akumulačních kamen?
 Jak byste zapoili topné tyče IT 3x460VAC, 60Hz?
 Jaký zvolit zdroj tepla? Přímotopy, přímotopy s akumulací, olejové radiátory?
 Lze napájet 2kW topnou spirálu pro napětí 400V,50Hz odlišným zdrojem?
 Jak elegantně pospojit otopný žebřík v koupelně, připojený na plastové potrubí ?
 Jsou infrapanely topením budoucnosti či ne?
 Lze provozovat topnou spirálu na 110V v naší síti bez měniče?
 Jak změřim tělesa bojleru jenž po několika dnech uhořívají?
 Jaké SSR pro zapojení topení do hvězdy?
 Je topné těleso vhodné do vysokoteplotní olejové lázně?
 Na jaké napětí jsou odporové spirály ve starých akumulačních kamnech?
 Ktore kúrenie (topení) je podle vas nejekonomičtějšie?
 Jak prodloužit životnost topné spirály?
 Máte dobrý přehled o topných rohožích a kabelech?
 Je možné tieto panely montovať do sádrokartónu?
 Jaké výhrevné teleso je určené pre inštaláciu do zóny 1 (A)?
 Jak ve skutečnosti funguje elektroosmóza pro vysoušení zdí?
 Jak změřím topné kruhové těleso horkovzduchu trouby multimetrem?
 Jak zapojit topná tělesa pro kombinovanou saunu?
 Ako prebieha prepálenie vyhrievacej špirály ?
 Čím řídit topný žebřík v koupelně?
 Mohu zapojit topná tělesa na střed hvězdy?
 FENIX: Katalog topných panelů, rohoží a kabelů
 Jak zapojit 4 topná tělesa 230V vypalovací pece na 400V?
 Ploché odporové topné těleso pro rozvaděče
 Jaká je vaše praktická zkušenost s instalací topných systémů pro zimní období?
 TIP na ploché odporové topné těleso CP 061
 Proč má topné těleso dvakrát větší příkon, než jmenovitý?
 Je možné z topného tělesa do hvězdy 3x230V využít pouze jednoho tělesa?
 Jaká může být příčina opakovaného poškození topného telesa u bojleru?
 Designové infrapanely a účinné sálavé konvektory v K&V ELEKTRO
 Jaký je vhodný odporový drát, pro ohřev vody, napájený 12V?
 Tip na topné těleso pro použití v malých skříních
 KNIHA: Elektrotepelná zařízení
 Jak řešíte výpočet potřebného výkonu pro vytápění domu? Od oka?
 Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?
 ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně
 Jak využít všestranný samoregulační topný kabel ELSR?
 Kde jste v praxi použili doprovodný ohřev?
 Jaký topný kabel zvolit do potrubí pro odvod kondenzátu?
 Jaký topný žebřík do zóny 1 s tř. ochrany 2 nebo 3?
 Jaká je velikost izolačního odporu nového topného tělesa horkovzdušné trouby?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.044 sekund, 22 dotazů.