Je nutné přejít na třífázové napětí nebo máme i jiné možnosti?
Lenka K.:
Vrhli jsme se na rekonstrukci kuchyně. Kuchyň na míru už máme ve výrobě, spořebiče objednané (el.trouba, indukční deska, myčka, digestoř, lednice) a aktuálně jsme narazili na problém s přechodem na tři fáze (bydlíme ve starém domě v Praze na Vinohradech, kde nám bylo řečeno, že je reálné, že přechod možná nebude možné realizovat a upřímně se mu chceme i ideálně vyhnout...). V příloze zasílám fotku pojistek a prosím o radu nejlepšího možného řešení - napadají mě dvě varianty, ale jako laika mě s tím možná trochu rozcupujete :)) takže mě zajímá, jestli jsou tyto možnosti vůbec reálné.
1. možnost - v bytě je zaveden plyn, který jsme původně chtěli nechat zaslepit. Nicméně bychom ho nechali, koupili plynovou varnou desku a k tomu budou ostatní el. spotřebiče (lednice, trouba, myčka, varná konvice).
2. možnost - plyn zaslepit dle původního plánu, indukční desku připojit na 230V a k tomu také ostatní, výše zmíněné, spotřebiče.
Extra info - v bytě je bojler, takže elektřina se využívá i na ohřev vody.
Je jedna z těchto variant řešením v naší situaci, aniž bychom museli přesekávat elektřinu a měnit na 3 fáze?
Jiří Schwarz:
Ještě by to chtělo informaci o hlavním jističi před elektroměrem.
Ale nepředpokládám že by mohl být na vyšší proud než 25A
Takže to bude poněkud "uživatelsky složité", kolik spotřebičů bude možné provozovat současně
Jan Franěk:
A můžete nám nafotit váš hlavní jistič před elektroměrem? Mám tak nějak pocit, že máte na 3f vše připraveno, včetně hlavního vypínače. Jen tam není místo pro 400V jistič varné desky v případě 3f připojení. Asi by to chtěl zhodnotit situaci na místě.
Volba je tak nějak na vás. Pokud chcete zaslepit plyn, můžete fungovat i na jedné fázi s varnou deskou. Nicméně za cenu omezení komfortu vaření. Tedy maximálně dvě ploténky a podobně. Nedej bože když v zimě sepnou přímotopy, začne hřát bojler a vy budete chtít vařit. TO by mohl být celkem problém, co se komfortu týká.
Přímotopem 2kW (nebo bojlerem), tekou proudy okolo 9-10A vy máte 3ks přímotopů, bojler a při vaření na dvou ploténkách, se budete pohybovat dle jejich velikosti mezi 12-16A. Předpokládám stejně jako kolega, že máte hlavní jistič 25A. V případě jednofázové přípojky si dokážete lehce spočítat, že to není dobré. Jistič sice krátkodobě vydrží i nějaké přetížení, ale cokoliv provozované "na hraně", prostě není dobře a zkracuje to životnost, či omezuje spolehlivost.
Peter Munka:
Aky je ucel isticov P1 - P3 ? Posobi to dojmom, ze tam mate nejake elekricke radiatory alebo nieco podobne. Pouzivate to ?
Ak by tam bol len bojler, viem si predstavit fungovanie na 25A / 1f istici, za cenu miernych obmedzeni v sucasnom pouzivani spotrebicov.
Lenka K.:
@Jan Franěk - Díky za reakci, ještě vyfotím, až budu doma a pošlu. Z toho, co píšete, mi dává asi větší smysl zanechat plyn a koupit na vaření plynovou varnou desku. Určitě nechceme jistič nějak výrazně přetěžovat pokud možno..
@Peter Munka - P1-P3 jsou stropní radiátory, které se instalovaly cca 2 roky zpět. Takže ano, v zimě je používáme :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana