Je rekonstrukce elektroinstalace v bytě na etapy dobrý nebo špatný nápad?
Jan Sekula:
Bydlím v panelovém bytě (2+1, Zahradní město) z šedesátých s původní elektroinstala cí (hliník).
Jsou vyměněné zásuvky a vypínače, ale už je to taky delší doba. A jističe jsou nové.
Mám v bytě celkem čtyři jističe (2x světlo, 1x pračka a 1x všechny ostatní zásuvky, síť TN-C).
Odběrné místo je jen jednofázové, ale v plánu má SVJ výměnu elektroinstala ce ve společných prostorách včetně přívodů do bytů s přípravou na třífázovou přípojku, to ale bude někdy snad v brzké budoucnosti.
Já mám, ale problém protože mi začal hořet zásuvkový okruh, takže jsem vypnul jistič zásuvek a v bytě mi zůstaly dvě funkční zásuvky a to zásuvka na pračku a zásuvka ve skřínce nad umyvadlem v koupelně. Takže mám udělaný provizorní rozvod elektřiny z té jedné zásuvky pro pračku pomocí prodlužovaček. .. Zatím vše funguje, nic se nepřehřívá, ale ideální to rozhodně není.
Je možné udělat zatím pouze nové zásuvkové obvody (v lištách) a rozšířit počet jističů a světla zatím nechat být? Kolik by to zhruba stálo udělat minimalisticko u rekonstrukci elektroinstlac e v Praze?
Jan Sekula:
Ještě doplním, že mám na reko tak 30 tisíc Kč...
Milan Hudec:
Ona částka je dle mého názoru dost limitní a kombinaci kvalitního materialu a kvalitní práce nepokryje.
V první vlně zkuste poptat prostou opravu instalace, tj.prohlídku, dotažení spojů, výměnu svorek a pod.
Chce to sehnat hračičku ochotného drbkat se s Al rozvody.
Třebas se s ním i zároveň dohodnete na harmonogranu postupného zušlechtění vašich rozvodů.
Jan Franěk:
Souhlasím s kolegou Hudcem. Částka pravděpodobně nepokryje celou rekonstrukci tak, aby mohly být použity kvalitní, tedy bezproblémové komponenty.
Nicméně i postupná rekonstrukce je možná a i celkem obvyklá. Vaše částka by pokryla důležitou část rekonstrukce, včetně přípravy na její dokončení později. Bez znalosti konkrétního místa a velikosti bytu, odhaduji že vám bude chybět na kvalitní, bezpečnou a komfortní instalaci tak, 10-20 tisíc Kč. Něco by se nechalo ušetřit tím, že by jste si sám sekal, uklízel suť, sádroval a podobně. I to se nechá s elektrikářem domluvit.
VArianta s lištami (levnými) je možná, ale pouze nouzová. Není to hezké a norma o tom jako "o nouzové" také hovoří. Lišty po čase žloutnou, sedá na ně prach a často mohou překážet nábytku. Vzhledově to není žádná hitparáda a evokuje to vzhled "ubytovny dělníků".
Pak jsou lišty které neurazí a instalace může vypadat i dobře. Nicméně tento materiál není levný a i když ušetříte sekání, nebude to o mnoho levnější. Jejich hlavní výhodou je rychlost a instalace bez množství prachu, kdy se to může snadno provést i bez stěhování, tedy při provozu bytu. Osobně mám oblíbené soklové lišty SL od firma Hager. Jejich další výhodou je například to, že není problém kdykoliv nějakou zásuvku přidat, nebo posunout a trvá to jen chvilku. O0
https://www.hager.cz/katalog-produktu/systemy-pro-ukladani-vedeni/kancelarske-systemy/soklove-listy/506.htm
Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk 29.06.2023, 08:40
Pak jsou lišty které neurazí a instalace může vypadat i dobře. Nicméně tento materiál není levný a i když ušetříte sekání, nebude to o mnoho levnější. Jejich hlavní výhodou je rychlost a instalace bez množství prachu, kdy se to může snadno provést i bez stěhování, tedy při provozu bytu. Osobně mám oblíbené soklové lišty SL od firma Hager. Jejich další výhodou je například to, že není problém kdykoliv nějakou zásuvku přidat, nebo posunout a trvá to jen chvilku. O0
https://www.hager.cz/software/konfigurator-tehalit.sl/64803.htm?Suchbegriffe=tehalit
Naprostý souhlas. Sám jsem před lety v jedné místnosti tento lištový systém použil a už 2x jsem ocenil jeho variabilitu (možnost posunout nebo přemístit jak silové tak i datové zásuvky).
Za mne, pro rekonstrukci v panelácích (kde jsou i problémy s vodorovnými drážkami do panelů), naprosto skvělé řešení ! O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana