Jak připevnit ve skříňovém rozvaděči kanály na vodiče mimo panel?

(1/4) > >>

Petr K.L.:
Může mi někdo poradit, jak ve své praxi, nebo u něj ve firmě připevňujete PVC rozvaděčové kanály (IBOCO, ABB, ...) pokud je nutné je umístit na dveře nebo bočnice rozvaděče?
Osobně vidím dvě možnosti:
1) navařit štefty (na to je speciální svářečka) a žlaby připevnit asi nejlépe pomocí plastových uzavřených matic. Je to asi nejpevnější řešení, ale taky hodně pracné a vzhledem k vybavení i dost drahé.
2) nalepit je lepidlem. V tomhle případě bych si ale právě rád nechal poradit kterým, pokud to tak děláte. Tohle řešení je o dost jednodušší a i levnější.

Pokud máte nějakou třetí možnost, tak napište. Žádné vestavby, lišty atp. v mém případě použít nelze. Musí to být přímo na plechu.

Jiří Blažej:
Použití vtlačovacích šroubů by vám mohlo vyhovovat. Hlavičky jsou zvenku v rovině s plechem, pak je vhodné je zabarvit.
Proč vám vadí použití šroubovaných přídavných příček, např. Roztál?

Milan Jakeš:
Lepení asi ne. Levné a výborně vypadající řešení jsou trhací zápustné nýty.

Petr K.L.:
Rozvaděč z venku nemohu poškodit, žádné trhací nýty nebo lisovací šrouby, byť zápustné použít nemohu. Jindy používáme na boky příčky přímo od Rittalu a na ně šroubujeme žlaby, ale v tomto případě je celkem stísněný prostor a je nutné být až na plechu bočnice. Jakákoliv příčka která vychází potom nějaké 2-4cm nad plech bočnice mě posune s přístroji na boku moc nad žlaby na panelu rozvaděče a ty jsou pak špatně přístupné. proto je nutné být  co nejvíce "utopený v bocích" rozvaděče. (zle)

Šrouby (štefty) o kterých jsem psal já jsou tyto: https://www.briol.cz/cs/p-6-sroub-pro-privareni-s-vnejsim-zavitem-din-32501-1

Zvenku rozvaděč nepoškodí a je to asi ten nejpevnější spoj, který můžete získat. Ovšem práce je s tím samozřejmě dost zdlouhavá, kdy musíte vše rozkreslit, odstranit barvu, odmastit, přivařit, očistit, zatřít, ...

Lepidlo je časově proti tomu mnohem rychlejší.

Milan Jakeš:
A co tedy kabelový žlab samolepicí? Pokud to není nějaká bezpečnostně kritická aplikace, tak by to  mohlo stačit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana