Jak ověřím, že je soused napojen na naší elektroinstalaci?

(1/9) > >>

Venca 50:
Mám tady problém, který potřebuji citlivě vyřešit. Nejprve však musím ověřit hypotézu.

Prosím o radu jak spolehlivě ověřit, zda soused odebírá elektriku na mě. Konkrétně je možné, že prosekal štítovou zeď a připojil se na naši instalaci (s něčí pomocí nepochybně).

I když to zjistím, nemůžu to nikam oznámit, protože by mi to spíš uškodilo, než pomohlo.
Jedná se o souseda, který neodebírá oficiálně elektřinu (nechodí tam ani odečítači) a nemá plynoměr. Pere a má čerpadlo ve sklepě, vodu má z vodovodu. Že by ohříval vodu a čerpal ručně nemohu vyloučit. Stejně nemůžu počítat s tím, že by mi pravdivě odpověděl. Oficiálně se jedná o osobu, kterou podporuje město i spoluobčané.
Asi bych byl za nelidu, kdybych oznámil, že se nám každoročně třeba 5-8 tisíc za elektřinu ztrácí u souseda.

Potřebuji to jen vědět.

Miroslav Minařík:
Měřit jednotlivé obvody, počítat a odpojovat. Nic neřešitelného.

Venca 50:
Citace: Miroslav Minařík  17.06.2023, 10:04

Měřit jednotlivé obvody, počítat a odpojovat. Nic neřešitelného.

(poklona)  asi jsem měl napsat, že nejsem expertem v oboru (pokud to není jasné z dotazu). Vlastním zkoušečku fázovku a jeden obyč multimetr.
Jak se to konrétně dělá, abych se spolehlivě dopátrál pravdy?

Jan Kelbich:
Citace: Venca 50  17.06.2023, 10:21

asi jsem měl napsat, že nejsem expertem v oboru (pokud to není jasné z dotazu). Vlastním zkoušečku fázovku a jeden obyč multimetr.
Jak se to konrétně dělá, abych se spolehlivě dopátrál pravdy?

Vše vypnout - opravdu vše - a kontrolovat spotřebu na elektroměru. Vypnout jednotlivé obvody (jističe),  nikoliv hlavní jistič.
A taky hledat tu díru ve zdi.

Radek Luža:
spíše bych to viděl takto:

odpojit všechny spotřebiče ze zásuvek a pozhasínat všechny světla, pak sledovat elektroměr a v případě stálého odběru postupně shazovat jističe a tím pádem se dá i lajcky zjistit na který obvod je ten zlodějík napojen

Edit: Jan Kelbich napsal vpostatě to samé akorát jinou formou

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana