Je bezpečné umístit elektroniku do skříňky obývákové stěny?
Václav Vod.:
Při plánování obývajího pokoje jsme navrhli umístění elektrických a ethernetových zásuvek za obývákovou stěnou s tím, že se v zadní stěně skříně vyřízne otvor pro snadné zapojení všech kabelů. Původně měly být router a optický modem umístěny na poličce, ale jako estetičtější se ukázalo umístit je spolu s přepěťovou ochranou do uzavřené skříňky s částečně vyříznutou zadní stěnou (viz foto).
Je takové řešení z hlediska bezpečnosti v pořádku? Nárust teplot není vysoký, v uzavřené skříňce jsem naměřil 28-29°C (oproti 24°C v místnosti). Lze případně skříňku zevnitř něčím "obložit", aby se zvýšila její požární odolnost?
Milan Hudec:
Osobně.
Prostor bych vyložil obkladem, za par kacek zvládne kutil....(zadní prostor je k zahoření náchylný, komínový efekt+prach)
Šel bych cestou přímého propojení bez datových zásuvek (spoje navíc)
Mrknul do diskuzí ohledně přepetovky 3stupně v prodlužce.
Pouvažoval o vypínání v době nepotřeby systému.
Jsou to vše spíše selské úvahy, ke kterým nemusím být nutně odborník.
Václav Vod.:
Díky za doporučení, např. to riziko zahoření přepěťovovky jsem netušil (byť máme 2. stupeň ochrany v rozvaděči).
Ještě se zeptám k tomu "zadní prostor je k zahoření náchylný, komínový efekt+prach". Doporučujete tedy obložit "záda" obývákové stěny ze strany zdi až nahoru?
Milan Hudec:
Citace: Václav Vod. 11.06.2023, 22:16
Díky za doporučení, např. to riziko zahoření přepěťovovky jsem netušil (byť máme 2. stupeň ochrany v rozvaděči).
Ještě se zeptám k tomu "zadní prostor je k zahoření náchylný, komínový efekt+prach". Doporučujete tedy obložit "záda" obývákové stěny ze strany zdi až nahoru?
Ne, osobně mám obdobný případ vyřešen cemvinem, který nahrazuje odříznutý sololit v rámci skříňky/poličky.
Kabely prostupují mezi cemvinem a obkladem (zbytek velkoformátové dlažby mám namísto vašeho dřevěného fochu) pidimezerou, kterou jsem ošetřil trochou protipožárního tmelu, tímto mám také zaspárováno v rozích.
Je to práce na chvilku se zbytkovým materiálem.
V podstatě si mohu v takto ošetřeném prostoru rozdělat s klidným svědomím ohníček.......
Václav Vod.:
Díky za tipy, to nebude problém O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana