Jak propojit 12V soustavu s 230V soustavou?
Ondřej Zelenka:
Mám na krku projekt který musím zkompletovat do konce školního roku a nezbývá mě moc času, proto se obracím s mou otázkou sem.
Potřebuji připojit 3-fázový motor na pohon kompresoru na železnou klec (tz. že kompresor s motorem musí být pevně přišroubován k té kleci) a už jsem dříve slyšel že připojení ochranného vodiče na tuto kostru, když bych jí užíval i jako kostru 12V by nemuselo dělat dobrotu.
Tudíž potřebuji vědět co na tom je pravdy a jestli bych měl motor postavit na silentbloky či ne.
Jiří Schwarz:
Tohle asi trochu přesahuje rozsah běžného dotazu na tomto webu, to je skoro na komplexní "projekt"
- pokud motor bude napájený z běžné sítě TN, je připojení ochranného PE vodiče na kostru motoru standardní řešení, to bych se nesnažil obejít
- pokud se použijí nějaké silentbloky nebo podobný konstrukční prvek, chtělo by to znát více podrobností o provedení zařízení, vedení kabelu,... pro seriozní posouzení zda spojit celou konstrukci s PE vodičem nebo to není třeba
- z dotazu není jasné na co tam bude rozvod 12V, jestli to má být nějaké bezpečné napětí PELV, nebo jestli tam řešit rozvod malého napětí FELV
Miroslav Revús:
Z čisto mechanického hľadiska, pravdepodobne bude potrebné pripevniť motor s kompresorom na silentbloky z dôvodu zamedzenia vzniku neželaných vibrácií.
Prípadné prepojenie s ochranným obvodom bude zabezpečené lankovým vodičom.
Milan Hudec:
Citace: Ondřej Zelenka 04.06.2023, 21:51
Mám na krku projekt který musím zkompletovat do konce školního roku a nezbývá mě moc času, proto se obracím s mou otázkou sem.
Potřebuji připojit 3-fázový motor na pohon kompresoru na železnou klec (tz. že kompresor s motorem musí být pevně přišroubován k té kleci) a už jsem dříve slyšel že připojení ochranného vodiče na tuto kostru, když bych jí užíval i jako kostru 12V by nemuselo dělat dobrotu.
Tudíž potřebuji vědět co na tom je pravdy a jestli bych měl motor postavit na silentbloky či ne.
Co má být výsledkem této snahy?
Petr Liskar:
Citace: Milan Hudec 05.06.2023, 08:34
Co má být výsledkem této snahy?
Dobrá známka z ročníkové práce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana