Mohl bych použít elektrocentrály jako náhradního zdroje?

(1/3) > >>

Luiss:
Bydlíme u lesa a vždy když je větší vítr nebo sněhová kalamita, nám vypnou energii.
Uvažoval jsem o náhradním zdroji-elektrocentrále, tak do 1,5 kW.
Abych měl v provozu oběhové čerpadlo na topení a světlo v domě.
Nevím ale jak ji připojit do rozvodu, nechce se mi sekat nějaká drážka do zdi ani skrze strop.
Chtěl bych to udělat tak, že kdyby vypli, tak bych vypl hl. jistič na domě, aby nedostala ránu,
a nastartoval bych centrálu.

Georgis Fasulis:
Jak chcete tak zásadní změnu v rozvodech řešit bez stavebích zásahů nevím, ale jisté je, že byste si měl zřídit vedle vašeho dosavadního rozvaděče novou malou podružnně napojenou rozvodnici, kde umístíte ty obvody (jističe),  které chcete zálohovat z centrály.
Rozvodnice bude mít 2 přívody
Hlavní - z vaší hlavní rozvodnice
Záložní - z elektrocentrál y

Tyto přívody musíte vést přes silový přepínač se třema polohama 1 - 0 - 2 a teprve za tímto přepínačem napojit zálohované okruhy.
Tento přepínač snad vašemu dodavateli elektřiny bude stačit jako garance toho, že centrála nebude moci jet směrem ven z domu do sítě.
Vlastní nárh i realizaci si nechejte udělat odborníky!

Radko Mrva:
Na telefonních ústřednách se to kdysi dělávalo tak, že přívod od elektroměru do rozvaděče byl přerušen 3polohovým přepínačem (síť-vypnuto-EC) a vedle přepínače se umístila 3f přívodka, do které se připojovala elektrocentrál a.
Podle polohy přepínače bylo napájení buď ze sítě nebo z EC.

Jiří Hladký:
Stejný problém jsem již několikrát řešil na rekreačních chatách. Zapojení jsem zvolil pomocí dvou vzájemně se blokujících stykačů a hlídání napětí v síti a centrále. Úprava spočívá pouze v přivedení přívodu z centrály do hlavního rozvaděče a přidání stykačů. Zapojení je trochu složitější, ale pokud máte zájem napište a pošlete kontakt. V každém případě by úpravu měl dělat odborník a nakonec by měla být revize. ;)

Rozmahel Vladimír:
Tuto variantu by měl především schválit dodavatel energie.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana