Jaké PLC byste doporučili do domácnosti?

<< < (2/3) > >>

Miroslav Minařík:
Uvažoval bych dva pohledy:

- PLC na hraní a pokusy
- PLC na řízení domu

Buď je to hračka nebo něco, nač se lze spolehnout i když budu ležet v nemocnici. Se všemi třemi variantami mám osobní zkušenosti.

Jednu krabičku na vše? No to ne!

Petr Fiedler:
Citace: Petr Chalupa_  28.04.2023, 20:42

Pokud je budete chtít někdy použít pro dům, měl byste začít od zadu, tedy říct si, co všechno tím budete chtít v budoucnu ovládat.

Já bych ještě přidal otázku - co budu dělat, až se mi to za 15/25 let pokazí,  já budu o 15/25 let starší, nebudu si vůbec pamatovat jak jsem to tehdy před lety vymyslel, oči a ruce sloužt nebudou a budu žít z důchodu, takže kompetní profesionální předělávka nebude v mých finančních možnostech ...

Automatizace je fajn, ale když selže, tak dům musí zůstat dlouhodobě obyvatelný.

Miroslav Minařík:
Citace: Petr Fiedler  20.06.2023, 19:22

Já bych ještě přidal otázku - co budu dělat, až se mi to za 15/25 let pokazí,  já budu o 15/25 let starší, nebudu si vůbec pamatovat jak jsem to tehdy před lety vymyslel, oči a ruce sloužt nebudou a budu žít z důchodu, takže kompetní profesionální předělávka nebude v mých finančních možnostech ...

Automatizace je fajn, ale když selže, tak dům musí zůstat dlouhodobě obyvatelný.

Za 25 roků?  (dance) Vzpomínám si, jak můj táta někdy před deseti roky vznesl prosbu, zda by nemohl mít ten jeden počítač už stále stejný. Proč ho stále vyměňujeme.

A co se týká systémové instalace, tak sběrnice ve zdi zůstane sběrnicí a max. se udělá update jednotek.

A ještě dodatek k tpomu důchodu. Za čtvrtstoletí to bude už jiná liga, za jiné peníze.

Apropo, co budete dělat až se vám za 15/25 let pokazí auto? A toje tedy dražší!  (drinks)

Radek Luža:
Na hraní jsi kup starter set Siemens, do domu bych to nedával

Petr Fiedler:
Citace: Miroslav Minařík  20.06.2023, 19:38

Za 25 roků?  

A ještě dodatek k tomu důchodu. Za čtvrtstoletí to bude už jiná liga, za jiné peníze.

Apropo, co budete dělat až se vám za 15/25 let pokazí auto? A toje tedy dražší!  (drinks)

Ano, těch cca 25 roků má průmyslové PLC potenciál vydržet.

PLC sice můžet podobně jako auto vyměnit kus za kus, ale háček je v tom, že v autě nemáte vlastní na zakázku dělaný software, bez kterého je to jenom mrtvý kus hardwaru.  Vy si snad po převzetí auta musíte auto naprogramovat? To asi ne.

Výměna PLC po 15 nebo 25 letech je srovnatelná s výměnou Trabanta za Teslu.
Oboje má 4 kola, volant a začíná na T, ale v zásadě je všechno jinak.

Garáž je malá že sotva otevřete dveře, původní sdílená elektrická přípojka do hromadné garáže není použitelná na nabíjení, takže je potřeba  předělat rozvody, celá přípojka se vlastně taky musí taky předělat, elektroměrový rozvaděč se musí přemístit na hranici pozemku no a pak se ozvou hasiči a melou nějaké nesmysly o požární bezpečnosti a nejradši by chtěli stěny a strop EI/EW60 ...

Jo, vlastně máte pravdu, vyměnit PLC za úplně jiné může být tak složité jako vyměnit auto ... (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana